illegális fakitermelésÁttörésként értékelik az erdészek, hogy a kiskunhalasi' bíróság összesen 18 év börtönbüntetést szabott ki az illegális favágók között.
Ha felállhat az új erdőtörvény szerinti erdővédelmi szolgálat is, akkor a lopásokkal okozott, évi tízmilliárdosra becsült. kár rövid idő alatt felére, majd töredékére csökkenhet
Magyarországon évente - óvatos becslések szerint - 300-500 ezer köbméter fát lopnak el. Ennek értéke legalacsonyabb, tűzifaárfolyamon  számítva legalább tízmilliárd forint, de ha profik vágnak, akkor nem kizárt, hogy bútorgyártóknak „szállítanak", ekkor az érték máris a négyszeresére emelkedik. Az erdőgazdálkodók áttörésként értékelik, hogy - amint arról a nol.hu beszámolt - a természetkárosítás bűntette miatt 51 elkövető ellen folyó perben kihirdetett elsőfokú ítéletében a  Kiskunhalasi Városi  Bíróságon az elsőrendű vádlott nyolc év, a másodrendű vádlott hét év, a harmadrendű vádlott három év börtönt kapott. A fakitermeléssel foglalkozó család csaknem kétszáz hektár erdőt vásárolt meg, majd a fákat rövid idő alatt kivágta és értékesítette. A többi vádlottat ők fogadták fel a tarvágás elvégzésére. Az első- és a másodrendű vádlott tiszta nyeresége 69 millió forint volt a szakértők szerint. Az eszmei kár összege pedig 123 millió forintra tehető. Az elkövetők az erdőtulajdonostól vagyontalan vállalkozók nevében megvették az erdőt, s ezért a vételárat ki is fizették. Majd ezt az erdőt a szakhatóság engedélye és a különböző erdészeti járulékok és újratelepítési kötelezettség vállalása nélkül kitermelték. Horváth Iván, a zalaegerszegi erdészeti hatóság igazgatója beszámolója szerint régiójukban már jogerős ítéletek is születtek hasonló, de sokkal kisebb ügyekben. Igen rövid idő alatt töredékére csökkent az illegális fakitermelés, amióta ki-derült, hogy nemcsak kétes sikerrel behajtható pénzbírság, hanem börtön is jár érte.

Ez azonban csak az erdei bajok egyik forrása, mert a klasszikus értelemben vett fatolvajok is járják az erdőket, s lopnak fát maguknak fűtésre. Ám vannak bandákba szerveződött csoportok is, akik fatelepeket látnak el. Az új erdőtörvény több területen is változásokat hozott - mondta Nagy Dániel, a földművelésügyi minisztérium főosztályvezetője. Utóbbi kiterjesztette az erdészek jogkörét, s nyártól, ha ellenőrzik a favágókat vagy a fát szállítót, és azok nem tudják bizonyítani, hogy legálisan jutottak a fához, akkor a fát, a járművet, a szerszámot is elkobozhatják a rendőrségi feljelentés mellett. A főosztályvezető szerint az igazi védelmet az jelenti majd, ha felállhat az erdővédelmi szolgálat.  Ez a szolgálat működtetné azt a faanyag-eredetigazolási rendszert, amely már mindenre kiterjedően követhetővé tenné a fa útját a kitermeléstől a felhasználásig. A szolgálat beindítása kormánydöntésre vár, s arra, hogy előteremtsék azt a közel félmilliárd forintot, ami a hálózat felállításához  szükséges, egyébként a továbbiakban az éves fenntartás is nagyjából ennyibe kerülne. A nemzetközi tapasztalatokra hivatkozó főosztályvezető szerint az első években megfeleződne a károkozás, s utána ez radikálisan tovább csökkenhetne.

Forrás: Népszabadság