Kemény Dénes vadászikKözel húsz éve vadászik, ez kapcsolja ki a legjobban. Szereti az erdő zúgását, a nyugalmat, a vad jelenlétét, megfigyelését. Kemény Dénes nem "viszkető ujjú" vadász, elejteni a vadat csak indokolt esetben szokta, sokat jár viszont etetni az erdőbe.
Állatorvosként hamar megtanulta a vadak húsát elkészíteni. Tudásának haszonélvezői a vízilabda csapata, a jó barátai és a családja. Mint mondja: "Ritkán kell mosogatni a bográcsos vacsorák után..."

Tárkonyos fácánleves bográcsban - Kemény Dénestől

Hozzávalók négy főre: 1 konyhakész fácán (kb. 1.20 kg), só, 12-14 szem fekete bors, 2-3 babérlevél, 2 csokor finomra vágott tárkony, 5 dkg szárított erdeigomba-keverék, 3 szál közepes sárgarépa és petrezselyemgyökér, 1 kis fej karalábé, fél zellergumó vagy 1 kis csokor zellerzöld, 2 csapott evőkanál finomliszt, 2 dl tejföl, fél citrom kifacsart leve
A csipetkéhez: 1 tojás, annyi liszt, amennyit fölvesz (4-5 evőkanál), só

A konyhakész fácán annyit jelent, hogy tollai, lábai és fölösleges belseje nélkül (mája, zúzája marad) alaposan megmosva az esetleges söréteket kivéve bőséges vízben a bográcsban megfőzöm. A májat és a zúzát csak abban az esetben főzöm bele, ha nem sérült meg (nincs benne sörét, stb.) s tökéletesen tisztára mosható ugyanis erőteljesebb az illata, mint a házi szárnyasé. Sózom, a borssal, babérral, a tárkony felével fűszerezem. A bográcsra vigyázok, a tűz éppen lankadó legyen. Csak egyet forralok a levesen, majd félretéve megvárom, hogy izzon a parázs, s azon főzöm tovább. A szárított erdeigomba-keveréket beáztatom legalább fél órára.

Amikor a hús alatt kezd megmutatkozni a csont, hozzáadom a karikára vágott vegyes zöldséget, a kockákra vágott karalábét és zellert, és a leszűrt erdeigomba-keveréket.

Ezután összegyúrom a csipetkét, minél keményebb a tészta, annál jobb a csipetke állaga, bele csipegetem a lassan fövő levesbe.

Amint a zöldségek is megpuhultak, kiemelem a levéből a madárkát. Óvatosan kicsontozom, vigyázva, nehogy a hús teljesen szétomoljon, melegen tartott tálra rakom.

A lisztből a tejföllel habarást keverek. Egy jó merőkanálnyit kiveszek hozzá a levesből, nehogy a tejföl a forró levestől becsomósodjon. Behabarom, beleszórom a maradék tárkonyt, és a citrom levével pikánsra ízesítem.

Forrás: Stop