helikopteres vadászatCzinege Lajos beszélni kezd. Mesél arról, voltak-e orgiák a talányos nevű Kaszópusztán, és válaszol arra is, hogy valóban elhordták-e a gemenci vadállomány egy részét a Szovjetunióba. Húsz éve történt a megyében és az országban.
Karácsony előtt sem nyugszik a közélet, sőt. Kőszegen két esemény is izgalmakat kelt. A vendéglősök, kisboltosok sztrájkolnak, a városi tanácsot pedig felszólítják: távozzon. December első harmadában Kőszegre figyel a megye, az ország.

Negyven szövetkezeti és magánbolt kezd sztrájkba, tiltakozva a kormány valutarendelete miatt. A vezetés ideges, hiszen a pillanatok alatt megszervezett akció egy esetleges általános sztrájk veszélyét is előrevetíti. Brunner József, a Gesztenyés vendéglő vezetője mondja: "Holt várost csinálnak belőlünk a rendelet miatt, az osztrákok elkerülik a boltokat. Ha a kormány nem enged, nem lesz karácsonyi vásár sem", ígéri a vendéglős. Aztán a budapesti vezetés meghátrál, a rendeletet visszavonják.

Mindeközben egy másik front is beindul a városban. A Kapu című lapban egy KEK nevű szervezet (Kőszegi Ellenzéki Kör) felszólítja Preininger Ferenc tanácselnököt és a városi tanácsot, hogy távozzon. "Preininger úr, sok az a 12 év, amit a város élén eltöltött. Ön kirekeszti a jövő évi költségvetés tervezéséből az ellenzéket. Javasoljuk, a városi tanács alakuljon ügyvezető testületté, segítve az átmenetet." A cikket a KEK mellett az MDF is jegyzi, csakhogy ez utóbbi helyi alapítója, Sándor Zsuzsa elhatárolódik. Mint mondja, a KEK-ről nem is tud, és nem ért egyet a levél szellemiségével sem. Így tesz a városi tanács is a rendkívüli ülésén, ahol nyilvánosan megnevezik a vélelmezhető értelmi szerzőt, dr. Bakay Kornélt.

Ennyi izgalom után jön egy újabb, mégpedig Czinege Lajos volt hadügyminiszter, nyugalmazott miniszterelnök parlamenti meghallgatása. Elterjedt, hogy regnálása alatt helikopterről vadásztak, s a Szovjetunióba telepítették át a gemenci vadállomány javát. Kaszópusztán pedig rendszeresek voltak az elvtársi orgiák. Czinege: "Kaszópuszta egy másik, titkos bázis másolata, amit róla terjesztettek, az tudatos ferdítés, megtévesztés volt... A Szovjetunióba nem meseligetet, hanem egyhektáros erdőt telepítettünk, viszonozva a Vörös Hadsereg segítségét."

Szóba kerültek lakásügyei is. Kijelentette, hogy csak a leányfalusi nyaralója igazán az övé, azt a családdal közösen építette. A speciális vadászatra azért volt szükség, mert a gyakorlatlan elvtársak néha mellé lőttek. A helikopteres vadászatról nincs információja. A bizottság végül elfogadta a Kádár-rendszer egyik meghatározó alakjának beszámolóját.

Tabunak számító témáról, Trianonról ír a megyei lapban dr. Gibba Edit történész. Rónai András könyvét elemezve először publikálja a főbb számokat: az ország lakosságának, területének, anyagi javainak elvesztését. További új elem az írásban, hogy szintén elsőként foglalkozik a Kárpátalja és Erdély magyarságának problematikájával.

Lemond posztjáról Molnár László, a Rádius Rt. elnöke. Putz Csaba gazdasági igazgató közlése szerint egészségügyi okok miatt. Az új elnök Pásti József lesz.

Nagyobb a gond Erdélyben, ahol elhurcolják Tőkés László püspököt. Forrong a nép, egy német szemtanú szerint Temesváron a tömegbe lőttek, az áldozatok száma 3-400. Az Éhen Gyula Kör a szombathelyi Fő téren tüntetést szervez a román diktatúra ellen. Ezen szenvedélyes hangulatú beszédet mond dr. Hende Csaba ügyvéd.

Forrás: Vasnépe