robbanógolyókkal vadásztak az orvvadászokNovember 19-én az Orosz Föderális Szolgálathoz (FSB) tartozó Primorszk Állam Határőrsége egy kínaiak által elkövetett orvvadászati esetet tárt fel.
A kínai-orosz határt illegálisan átlépő kínaiak egy hússal teli műanyagzsákot kötöttek fel a fára négyméteres magasságban csalinak, és három állatzsírral bekent teniszlabda nagyságú golyót rögzítettek a fatörzshöz. A kínaiak sohasem használtak korábban ilyen vadászati módszert, ezért nehéz volt kitalálni a csapda működési elvét. A golyókat a határőrök elkobozták kézzel fogható bizonyíték gyanánt. Ám amikor megpróbálták kioldani a kötelet, az egyik golyó leesett és felrobbant. Így egyszerre világossá vált, mennyire kegyetlen módját választották a kínaiak a vadászatnak.

Amint az állatot odacsalogatja a hús szaga, megpróbál felmászni a fára, és kiszagolja a golyókat, amire rögtön ráharap. A robbanóanyaggal töltött golyó pedig felrobban az állat állkapcsai között. „Az nyilvánvaló, hogy a vadászatnak szándékosan a leopárdok és tigrisek legyilkolása a célja, mivel egyedül ezek az állatok érik el a csalit az évnek ebben a szakaszában - állítja Pavel Fomenko, a WWF Oroszország munkatársa. - Mostanában egy nőstény leopárd portyázik két kölykével azon a területen, amerre a kegyetlen önkioldó csapdát megtalálták. A fára mászó nagymacskákat három napja figyelték meg arrafelé.”

A teljesség igénye kedvéért: a csapdát olyan területen fedezték fel, ahol az körülbelül öt leopárd útját keresztezheti, és tigrisek is megtalálhatóak ezen a területen.

Forrás: MNO