vadveszély táblaFejér megye - Az állatokat az ösztöneik vezérlik. Vonulás idején, vagy ha éhes, szomjas az állat, semmi sem állíthatja meg, átmegy az úttesten. Ezért az autósoknak figyelmesebben kell vezetniük vadveszélyes területen, hogy elkerüljék a balesetet.
Az utóbbi időben több vadjelző tábla került ki a sárpentelei parkerdő melletti út szélére, amellyel a vadveszélyre szeretne figyelmeztetni az illetékes vadásztársaság.

- A mérések szerint rendkívül nagy a forgalom Sárszentmihály és Úrhida felé - mondta el lapunknak a neve elhallgatását kérő férfi a vadásztársaság munkatársa. Az elmúlt pár hónapban annyi vadelütés történt azon az útszakaszon, mint éves szinten. De, hogy ez miért következett be, azt nem tudjuk.

Kérheti és kérte is a táblákat az autósok védelmére, saját költségén, a vadászatra jogosult a közútkezelőtől.

- A vadakat az ösztöneik vezérlik. Ha vonulásukat autóút vagy autópálya keresztezi, bekövetkezhet a baleset - jelentette ki Groszeibl Zoltán, vadászati igazságügyi szakértő, aki több száz ilyen esetnél helyszínelt. - Az autó és a vad találkozása úgynevezett veszélyes üzemnek minősül, tehát ha a gépkocsivezető az útviszonyoknak megfelelően vezetett, illetve a vadásztársaság nem végzett olyan tevékenységet, például hajtást, amely közrejátszott volna a vad úttestre lépésére, mindkét fél viseli a saját kárát.

Az ügyet jogi útra akkor érdemes terelni, ha a vadászatra jogosult az út száz méteres körzetébe vadetetőt, itatót, sózót telepített, és ezzel a vadat az úton való áthaladásra ösztönözte, illetve ha az autóvezető gyorsabban haladt a megengedettnél. Ilyen esetben a vétkes felet akár milliós értékű kártérítésre is kötelezheti a bíróság. Vadütközéses balesetkor azonnal értesíteni kell a rendőrséget, s ők tájékoztatják a vadásztársaság képviselőjét.

- A rendőrségnek annyi a dolga a balesetnél, hogy jelentést készít, majd azt odaadja a vadásztársaság kiérkezett képviselőjének, ezután eldönthetik, hogy polgári peres eljárást indítanak-e a felek - mondta el kérdésünkre Májer László főhadnagy a Fejér megyei rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője.

Az elpusztult állatot tilos a csomagtartóba tenni, magyarán ellopni, hiszen két autó ütközésekor sem tesszük el a másik lökhárítóját. - A vadásztársaság a roncsolástól függően, maximum csak húsnak tudja értékesíteni az állatot, de a tenyészérték és a bérvadászati érték ebben az esetben kiesik, így hatalmas káruk keletkezik - tette hozzá Groszeibl Zoltán. Az elütött vadat minden esetben csak a vadásztársaság szállíthatja el, s annak további felhasználásáról is az dönt. Ha már teljesen értékesíthetetlen az állat, szigorú szabályok szerint megsemmisítteti.

A székesfehérvári városi kapitányság illetékességi területén idén eddig 25-30 vadelütéses balesetről tudnak a rendőrök. Jelenleg nincs kötelező gépjárműbiztosítás, ami fedezné a vadkárt, kevés esetben a Casco kifizette az autós kárát, de többnyire nem. A szakemberek szerint csakis a körültekintő közlekedés a megoldás vadveszélyes területeken, sőt a tél beálltával, mivel az állatok közelebb merészkednek a városhoz, még óvatosabban kell vezetni.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap