nagy pusztítást végeznek a farkasokNagy pusztítást végeznek a farkasok Máramaros megyében. Juhnyájakat támadnak meg, Petrovabisztrán 58 birka és 2 juhászkutya esett az ordasok áldozatául, Kővárpatakon pedig 31 bárány. A megyében védett állat a farkas.
A farkasok Ukrajnából jöhettek át.

„A farkas, ha éhes, illetve párzás időszakában 50-60 km-t is megtesz egy éjszaka alatt. Könnyen meglehet, hogy ezek a farkasok más vadászterületekről jöttek. Általában elhullott vadállatokat esznek, de párzási időszakban falkákba gyűlnek és a háziállatokat is megtámadják” – mondja George Radu vadász, a Máramaros Megyei Sporthalász Egyesület elnöke.

Kővárpatakon a farkasok egy lakóház melletti akolba is bementek. A tulajdonosok nem észleltek semmit, csak másnap reggel szembesültek a támadás következményeivel.

„A bárányok 10 km-es körzetben széledtek szét, a szomszédos falvakig űzték őket a farkasok. 72 juhunk volt a támadást megelőzően, 43 maradt. Széttépték őket” – meséli Radu Pop károsult.

Máramaros megyében védett állat a farkas, mert összesen 60 van belőle.

„Egy évben 6 farkast szabad kilőnünk, eddig egyet sikerült” – teszi hozzá George Radu.

Az elhullott juhok értéke több ezer euró. A kárt a Környezetvédelmi Minisztériumnak kellene megfizetni, de az állattartók eddig semmilyen kárpótlást nem kaptak.

Videó lejátszása


Forrás: Duna TV