orvvadász vadászfegyverekTöbb mázsa vadhús került elő.
Orvvadászokat fogtak el Fejér megyében; a csoport hat tagja haszonszerzés céljából, hosszabb ideje folytatott illegális vadászatot, közülük négyen előzetes letartóztatásban vannak, közölte a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója kedden sajtótájékoztatón, Székesfehérváron.


Lasancz Zoltán rendőr ezredes tájékoztatása szerint az orvvadászok ellen üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett lopás bűntette, valamint lőfegyverrel való visszaélés miatt indult eljárás. Az illegális vadászatot folytatóknak professzionális felszerelésük volt, az egyszerre 7 helyen tartott házkutatás során 16 - köztük céltávcsővel, hangtompítóval felszerelt - lőfegyvert, nagy mennyiségben különböző lőszereket, továbbá az éjszakai vadászatot segítő éjjellátókat, fejlámpákat is lefoglaltak a rendőrök. A gyanúsítottak lakásán és az egyikőjük által üzemeltetett sárosdi étteremben 88 őz-, illetve szarvas- és dámtrófea, valamint több mázsa nyers, félkész, illetve feldolgozott vadhús került elő.

A sárosdi étteremben az illetékes hatóság több hiányosságot is feltárt, a többi között a vadhúsok eredetét nem tudta igazolni a tulajdonos, s azok feldolgozására engedéllyel sem rendelkezett. Az őrizetbe vett orvvadászok egyik tagjának volt ugyan érvényes vadászjegye, de nem tagja egyetlen Fejér megyei vadásztársaságnak sem, egy másik érvényes vadászjeggyel rendelkező társuk pedig más megyebeli vadásztársaság tagja. A lefoglalt, vadászattal összefüggésbe hozható bizonyítékok alapján egyértelmű, hogy a bűncselekmény elkövetői hosszabb ideje folytattak, illetve akartak folytatni professzionális módon illegális vadászatot.

Az okozott kár mértékét valamint azt, hogy a lefoglalt húsok milyen korú, fajtájú, értékű állatokból származnak, szakértői vizsgálat állapítja majd meg - mondta Szelle László rendőr őrnagy, a megyei főkapitányság gazdaságvédelmi osztályának kiemelt nyomozója. A sajtótájékoztatón bemutatták a lefoglalt trófeák egy részét, köztük több, nyolc-tízezer eurót érő szarvastrófeát. Mint Pechtol Lajos, az Országos Magyar Vadászkamara Fejér Megyei Területi Szervezetének titkára elmondta, az országnak Fejér megye vadgazdálkodásból származó éves bevétele eléri a 800 millió forintot. A 76 vadgazdálkodási területen az állatok gondozására több mint 650 millió forintot fordítanak évente. Az orvvadászok által okozott kár egy tízéves szarvasbika esetében tíz év munkáját, "befektetését" teszi tönkre - fogalmazott a vadászkamara területi titkára.

Forrás: MTI