vadász kutyákkalBékésben a vártnál gyengébb lett tavaly a vadállomány. Az okokról dr. Csoma Antalt, a megyei vadászszövetség elnökét kérdeztük.
— Mennyire sínylette meg a vadállomány az aszályos nyarat?

— A gondok már tavasszal elkezdődtek, akkor azonban nem a szárazság, hanem a hűvös, esős idő miatt lett nagyon gyenge a fácán- és a nyúlszaporulat. A nyári aszály fokozta a problémákat, a szárazság miatt kevés lett a sarjúfácán, nem pótolta a tavaszi kiesést. Ahol a vadásztársaságok nem helyeztek ki tojásokat, ott most nagyon kevés a fácán.

— Megyénkben köztudottan kevés a nagyvad. Van-e ezen a téren valamilyen változás?
— Igen, bár ez nem örvendetes. Arról van szó ugyanis, hogy a vaddisznók száma az utóbbi időben elszaporodott az Alföldön, így Békésben is. Fontos feladatunk, hogy visszaszorítsuk ezeket az állatokat hagyományos élőterületükre, a hegyekbe. Megyénkben a nagyvadak közül az őz fordul elő legnagyobb számban. Itt az állományban az utóbbi években fiatalodás figyelhető meg. Gímszarvasokkal is találkozhatunk Békésben, igaz meglehetősen ritkán.

— Hogyan alakultak a vadásztatásból származó bevételek?
— Tavaly a szokásosnál kevesebb külföldi vadász jelentkezett be hozzánk. Ugyanakkor megnövekedett a belföldről érkezők száma, ez helyrebillentette az egyensúlyt.

Forrás: BEOL