fácán terítékEzekben a téli hetekben is sokan hódolnak vadászati szenvedélyüknek.
A külföldiek közül elsősorban spanyol és olasz vendégvadászok érkeznek Vésztőre, de egy kuvaiti csoport rendszeresen visszajár „fácánozni” – közölte az Önkormányzati Sajtószolgálat.
A 9 ezer hektáron működő Vésztői Vadásztársaság tevékenységéről Détár Tibor, a vadásztársaság elnöke adott tájékoztatást.

– Jellemzően apróvadas (fácán, nyúl) terület a miénk, de az utóbbi időben nagyvad (dám, vaddisznó) is jelentős számban mutatkozott működési helyeinken. Az apróvad vadászat szeptember 1. és február 28. között zajlik. De ebben az időszakban nemcsak vadászat folyik területünkön, hanem a vadak téli etetése is elengedhetetlen feladat – hangoztatta Détár Tibor.

A Vésztői Vadásztársaságnak 55 tagja van, közülük 20-25 személy az aki általában részt vesz a vadászatokon. A vendégvadászok elsősorban Spanyolországból és Olaszországból érkeznek. Fácán-bérvadászatra viszont évek óta visszajár Vésztőre egy kuvaiti vadászcsoport.

A társaság kertmegi vadászkastélyát egyre többen látogatják, főleg iskolások, óvodások, és más érdeklődők. A kastélyban a hivatásos vadászok rövid bemutatót szoktak tartani a gyerekeknek a vadászatról.

Az utóbbi időben a Vésztői Vadásztársaság területén az apróvadak szaporodtak leginkább.– Az elmúlt évekhez viszonyítva jelenleg mezei nyúlból és fácánból talán nagyobb számban található állomány területünkön. Bízunk benne, hogy vadállományunk a jövőben sem lesz kevesebb – zárta gondolatait Détár Tibor

Forrás: 168 óra