vaddisznók az etetőnélVadászati időszak lévén, megkerestük Lovas Lóránd erdőmérnököt, a Iuliu Moldovan Erdészetnek a vezetőjét, akivel a szervezett vadászat tervezésével, lebonyolításával, gazdasági vonatkozásaival kapcsolatos kérdéseket feszegetjük.
– Mit jelent az önök számára a jelenleg javában zajló vadászati idény?

– Nem éppen zajlik javában, mivel a vadászati idény állatfajonként változik. Példának okáért a gímszarvasnál szeptember 15-e és november között, a dámszarvasnál október 10-től december 1-jéig, az őzbaknál május 15-től október 1-jéig tart, de az őzsutánál az időszak kinyúlik február 15-ig. A nyúl esetében a vadászati idő november 1-je és január 31-e között van, míg a vaddisznó esetében augusztus 1-jétől február 15-ig lehet vadászati idényről beszélni. Tehát jelenleg a vaddisznó vadászati idényében járunk, de lőhető az őzsuta, a dámszarvas tehén, a nyúl és a fácán is.

– Van-e kellő érdeklődés a vadászat iránt?

– A vadászterületünk 10 555 hektárjából több mint 3000 hektár erdő, és nekünk az a hasznosabb, ha vendégvadásszal lövetjük ki az erre szánt vadjainkat. Nincs különbség aközött, hogy külföldi-e vagy román állampolgárságú az illető, mivel azonos tarifákat alkalmazunk mindnyájuk számára.

Érdektelenség a nyúl iránt

– Mi érdekli a külföldieket?

– Nem minden állat érdekli őket. Példának okáért, a nyúl nem, mivel a vadászatának a megszervezése vadászonként naponta 25 euróba kerül, amihez hozzájön az egyedenkénti kilövési díjszabás, ami ugyancsak 25 euró. Ha körvadászatról van szó, annak a megszervezése naponta, vadászonként 50 euró. Mindehhez még hozzájön a nyúlnak az értéke, ami egyedenként 10 euró. Tehát igen drága, ezért a külföldiek nem érdeklődnek iránta. Ezzel szemben, a vaddisznó, a gím- és dámszarvas, valamint az őz iránt van érdeklődés. Jelenleg 2 spanyol vadászik vaddisznóra.

– Úgy tudom, a vaddisznók igen elszaporodtak, tetemes károkat okoznak a mezőgazdaságban.

– Az állományunk jónak mondható, kellő takarmány biztosításával megpróbáljuk a vadakat az erdőben tartani, ami nem mindig sikerül. Előfordult, hogy a vaddisznók hatalmas károkat okoztak a közelben lévő kukoricásban vagy napraforgó földeken. De hát ilyen Magyarországon a gemenci vadászterület is, ahol a világbajnok szarvast kilőtték, az is ártéri erdő, amelyiknek a szomszédságában gabonát is termesztenek. Hozzá kell tennem, a közelmúltban nem volt gondunk a vadkár miatt bennünket megkereső gazdálkodókkal. Mindez annak is betudható, hogy az úgynevezett vad-földjeinken az állatok takarmányozását megpróbáljuk megoldani. Az állat ugyanis ott szeret tartózkodni, ahol a táplálékot és a nyugalmat biztosítják neki.

Vadász-lesen

– Hogyan fognak hozzá egy vadászat megszervezéséhez?

– A vadászat iránt érdeklődőtől megkérdezzük, milyen vadból, hányat óhajt lőni. Mert bizonyos fajokból nem minden esetben rendelkezünk megfelelő méretű populációval vagy trófeával. Ugyanakkor azt is tudnunk kell, hányan jönnek, hány napot szánnak a vadászatra. Az ellátással, a szállással, a szállítással együtt mindent meg tudunk szervezni számára, természetesen, megfelelő térítés ellenében. A vadászatra szervezési árak vannak megállapítva. Példának okáért vaddisznónál 150, gímszarvasnál 75, dámszarvasnál és őznél 20 euró naponta egy vadászra számolva. A szervezés aprólékosan tartalmaz minden részletet, akár a Maroson, komppal történő átkelés programját, díjszabásait, a hajtók fizetségét, az erdei rossz közlekedési viszonyok költségeit is.

– Miért olyan drága a vaddisznóvadászat megszervezése?

– Mert az több hajtót igényel. A díjszabás kiszámítása a trófea méretétől, minőségétől függ. Előbb ugyanis megbeszéljük vele, milyen trófeát óhajt megszerezni. Mert arra is volt már példa, hogy kisebb trófeát lőtt a tervezettnél, de olyan is, hogy sokkal értékesebb volt a kilőtt trófea, amire nem volt elég pénze. A trófea tömegének és árának a meghatározása alapos szakmai tudást igényel. Példának okáért a gímszarvasnál egy 3 kilós trófeának az ára 550 euró, míg egy 11,5 kilósnak – amelyikből eddig csak 2 darabot lőttek az erdeinkben – az értéke 9000 euró körül mozog. A vaddisznóagyar ára 250 és 1000 euró közötti, mivel a 20 centinél hosszabb már igen értékes. Ugyanakkor vannak, akik vadmalacot vagy kocát óhajtanak kilőni, ami jóval olcsóbb. Egy koca kilövési értéke 200 euró, amihez még hozzájön a húsnak 2,02 euró kilónkénti ára, ha el akarja vinni a húst. Az őzhús ára 4,17 euró, míg a dámvadé 3,03 euró kilónként. Az összegek tartalmazzák az áruforgalmi adót is.

Egészségvédelem

– Múlt héten olvastam, hogy a Ion Ţiriac által szervezett vadászaton a 160 elejtett vaddisznó közül 3 trichina-fertőzött volt. Hogy történhet meg ilyesmi?

– Bizonyára vadas-parkban szervezték a vadászatot, ahol az egészséges létszámnak a többszörösére felszaporítják az állományt. Csak ilyen helyeken lehet több száz vaddisznót kilőni. A kilőtt őzből, szarvasból vagy vaddisznóból kötelesek vagyunk mintát venni és laboratóriumi elemzésnek alávetni. Csak az analízis eredményének a birtokában szabad a vadhúst elfogyasztani. Ami egyben azt is jelenti, ellenőrizetlen vadhúsból szalámit, kolbászt, felvágottat készíteni igen veszélyes, mivel a húst nem főzik meg, az esetleges betegségeit az ember is megkaphatja. Ez általában úgy működik, hogy az előre betervezett vadászatokra, az állategészségügyi felügyelőség kiküldi a szakemberét. Aki a trichina-fertőzés ellenőrzésére a rekeszizomból, illetve a bordaközi izomból, míg a sertéspestis analíziséhez a lépből, a veséből, illetve a vérből vesz mintát.

Tervezett kilövetés

– A gímszarvas kedvelt-e a vadászok körében? Abból milyen az állomány?

– Nem túl nagy, hiszen a mi kis területünk nem igazán felel meg egy nagy létszámú populáció kialakulásához. A jelenlegi vadászati idényben ezért csupán 1-1 bikát, illetve tehenet szabad kilövetnünk. Az állományunk bikáinak a trófeája nem igazán értékes, mivel tudtommal az erdeinkben most nincs 10 kiló feletti trófeát viselő bika. A kiszemeltet már kilőtték, a nőstényre még várjuk az érdeklődőket.

– Más vadból hányat lehet kilövetni?

– Vaddisznó kilövési engedélyünk 44 volt, közülük még 14-re várunk jelentkezőt, a 6 kilövésre jelölt dámszarvas bika mindegyikét kilőtték, a 14 nőstény közül 7 még kilövésre vár. Őzből 8 bakot lövettünk ki, a kilövésre jelölt 3 suta még vállalkozóra vár február 15-ig.

– A kilövésre váró állatokat valahol kikínálják-e?

– Természetesen, az igazgatóság összesíti a megyei adatokat, és meghirdeti itthon és külföldön. Aki viszont egyénileg kíván kilőni valamit, és vadászati engedéllyel rendelkezik, annak általában jóváhagyjuk.

– Mennyit hoz a konyhára a vadászat?

– Nem annyira gazdaságos, mint ahogy az első pillantásra tűnik. A tavalyi év adatait mondhatom, amikor a mi erdészetünkben hozzávetőleg 35 ezer lejt költöttünk a vadászterület fenntartására, amiben benne van a vad-földek megművelése, az etetők javítása, a vásárolt gabona ellenértéke, illetve a munkában közreműködők javadalmazása. Ezzel szemben, eddig körül-belül 40 ezer lej a bevételünk, tehát pozitív a mérlegünk, de nem nagy a nyereség. Amennyiben nő a gabona ára, mint két évvel ezelőtt, amikor 0,80 lejért vásároltuk a kukoricának kilóját, könnyen meglehet, veszteségbe fordul az egyenleg, hiszen évente általában 80 tonna kukoricát etetünk fel a vadakkal. Mivel az elmúlt évi vadászati idény február 15-én zárul, remélem, mindenképp pozitív lesz a mérlegünk.

Mégiscsak sikerélmény

– Jelenleg folyik-e vadászat?

– Említettem, hogy két spanyol vaddisznóra vadászik még 2-3 napig. A ködös időben végrehajtott reggeli hajtás nem járt sikerrel, reméljük, a délutáni meghozza a várt eredményt.

– Mi van akkor, ha a vadász kifizeti ugyan a napi 150 eurós szervezési díjszabást, mégsem lőhet vaddisznót?

– Amennyiben mi megszervezzük számára a vadászatot, de lőtávolban mégsem lát vadat, a szervezési díjszabás 75 euróra csökken. A vadas-parkokban ilyen eset nem igazán fordulhat elő. Hozzánk legközelebb a gyulai erdészetnek van vadas-parkja, ahol néhány száz hektáron 700-800 dámvad él. E területről viszont tudni kell, hogy másfél méter magasságban minden növény le van legelve, aljnövényzet, fű nincs. 2-3 év múlva az állatokat teljes mértékben etetni kell, az erdő nem újul fel. Amelyiknek a megóvásáért azonban a gazdasági és szakmai érdekeket ütköztetve kell a döntéseket meghozni.

U.i. Az elhangzottakhoz hozzátartozik: Lovas Lóránd utólag értesített bennünket, hogy a németszentpéteri erdőben megtartott esti vadászaton sikerült egy hozzávetőleg 180 kilós, szinte aranyérmes vadkant elejtenie az egyik spanyol vadásznak. Azért szinte aranyérmes, mivel az agyarak hosszúsága meghaladja az elvárt 20 centit, egyik azonban sérült. Tehát sikerrel zárták a vadászatot, ami tovább növeli a hazai vadállomány iránti külföldi érdeklődést.

Forrás: Nyugatijelen