szabadon vásárolható gáz és riasztófegyverekAz őrült gondolatot dédelgetőket nem tartja vissza a szigorúbb fegyvertartási rendelet, s az sem biztos, hogy a kötelező pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kiszűrik őket - állítják a sportlövészekkel egyetértésben a lapunk által megkérdezett vadászok, akiket szintén érintenek az új követelmények.
- Problémák lesznek, a vadászok közül szerintem sokan nem felelnek majd meg a kemény pszichológiai teszten. Az ok pedig nem más, mint az életkor, vagyis azokra az idősebbekre gondolok, akik viselkedésével egyébként soha nem volt gond - foglalta össze véleményét az évtizedek óta vadászó zalabéri Halász Béla. Megjegyezte: ha már szükséges, jobb lenne, ha a vizsgálatot a háziorvos végezné.

A háziorvos ugyanis ismeri az embert, valamint a családi és egyéb hátterét is, tette hozzá Halász Béla.

A minap módosított rendelet a tárolási szigorítások és az egyesületi tagság igazolásának kötelezettsége mellett azt is előírja, hogy pszichológiai alkalmassági vizsgálaton kell átesnie ezentúl valamennyi fegyvertartási engedéllyel rendelkezőnek és az azt kérőknek, így a sportlövőknek, vadászoknak és az önvédelmi fegyvert birtoklóknak is. A sportlövők reagálásáról a minap olvashattak, most a másik két szegmensről érdeklődtünk.

- A tanult, képzett fiatalok (mint például a tragikus eseményeket előidéző, illetve tervező egyetemisták), úgy gondolom, tudják teljesíteni a teszteket - vélekedett a zalaszentgróti Krajczár Zsolt, aki ezer szállal kötődik a fegyverekhez, lévén biztonsági őr, sportlövész, vadász, s versenybíró. - Ezért kérdőjelezem meg, hogy a rendeletben foglaltakkal ki lehet szűrni a fegyvertartásra, -használatra nem alkalmas személyeket, s meg lehet előzni a tragikus eseményeket. A fegyvertartási engedély kiadása előtt valóban alapos, szigorú és mindenre kiterjedő alkalmassági vizsgálatra lenne szükség, ezt azonban nem kellene két-, illetve négyévenként megismételni. A fegyvertartás egyébként is drága, ez pedig újabb költséget is jelent.

Krajczár Zsolt szerint is jobb lenne, ha a vadászok alkalmasságát a háziorvos vizsgálná, figyelembe véve a környezet véleményét. A fiatalokra különösen figyelni kellene.

- Sok fiatal ül a számítógép előtt, s embereket lövöldöz, bónuszokért. Sokan talán nem is gondolnak arra, hogy az életben ez nem így működik. Eszünkbe kell vésni, a fegyver nem játék! Hiányzik az a háttér is, amit a fegyverek használata terén annak idején a Magyar Honvédelmi Szövetség, majd a honvédség nyújtott. Pedig jó lenne, ha működne ezzel kapcsolatos oktatás. Tény továbbá, hogy nagyon sok az illegális fegyver az országban, gondolok itt az engedélykötelessé vált flóbertpisztolyokra. Sajnos az is hozzájuthat puskához, pisztolyhoz, akinek semmiféle engedélye nincs, s alkalmassági vizsgával sem rendelkezik.

A fegyverek tárolásával kapcsolatosan megjegyezte:a sportlövők összegyűjtött puskái, pisztolyai könnyen célponttá válhatnak. Ugyanakkor kérdés, hogy a folyamatos őrzést hogyan, milyen pénzből lehet megszervezni.

engedéllyel tartott lőfegyverek zalában

A Zalai Vadászcentrum Kft. vezetője, Bozsányi Ferenc kereskedőként és fegyvertartóként is érintett a témában. Mint mondja, az a fő gond, hogy a jogalkotás ad hoc jelleggel működik: most is pánikszerűen hoztak rendeletet egyetlen ember tettei miatt.

- Elvileg idén május végéig a magyar fegyvertörvényt teljes egészében az uniós irányelvekhez kellene hangolni, ám egyre csak távolodunk azoktól. Amikor külföldi vadásztársaink nálunk járnak, a fegyvertartási szabályokról csak annyit mondanak: ez rosszabb, mint a Balkán... - mondta elöljáróban.

A szakember rámutatott: mindegy, hány éve, évtizede tart valaki fegyvert, minden egyes újabb beszerzés előtt igazolnia kell jogosultságát, majd kezdődhet a többhetes rendőrségi procedúra. Egyébként pedig 4 évente újra kell érvényesíteni minden fegyvertartási engedélyt. A jogszabály tavaly decemberben már egyszer szigorodott; például ha eljárás indul egy fegyvertartó ellen, engedélyét azonnal bevonják, azelőtt, hogy az eljárás bármilyen megállapításra jutna. Az ilyen rendelkezések helyett inkább egy online információs rendszerre volna szükség, ami minden szükséges adatot tartalmaz a fegyvertartóról, így nem kellene a hatalmas és nehézkes bürokráciát működtetni - tette hozzá.

Krajzár Zsolt vadász, sportlövő

Vajon kiszűrhető a potenciális bűnelkövető a kötelezően elrendelt pszichológiai vizsgálattal? E témáról Horvai Gabriella igazságügyi klinikai szakpszichológust kérdeztük. A szakember úgy látja: vizsgálattal le lehet szűkíteni azok körét, akiknél a fegyvertartás problémákhoz vezethet, ám egy későbbi beszűkült tudatállapotot, regressziót nem biztos, hogy előre lehet jelezni. A személyiség realitás- és kontrollfunkcióit, az indulatkezelés színvonalát, az agressziószintet és a magatartási konvenciók követési hajlandóságát azonban fel lehet tárni, s ha a pszichológus agressziót diagnosztizál, az az engedélykiadásnál kizáró ok lehet.

- Háromféle eljárás alkalmazható: a kérdőíves módszerrel a hazugság mértékét is mérni lehet, tehát azt, hogy az alany mennyire szimulál, mennyire akar a valóditól eltérő képet mutatni önmagáról. Ha ez az elrejtőzésre törekvés jelentős, akkor a tesztjét a továbbiakban nem is használjuk. Az úgynevezett projektív tesztek már kizárják a felmérés tudatos kontrollálásának lehetőségét; itt az érzelmi terhek kerülnek felszínre, az eljárás ugyanis azt vizsgálja, hogyan működik a személyiség konfliktusos és konfliktusmentes helyzetben. A részletes kikérdezés, avagy mélyinterjú szintén sok információval szolgál - mondta el a lehetséges módszerekről Horvai Gabriella. Hozzátette: az eredményeket illetően azonban indokolt az óvatosság, hiszen a vizsgálat után is jelentkezhet pszichés probléma.

Forrás: Zalai Hírlap / Fotó: Sámel József