életbe lépett az új fegyvertartási jogszabályMai naptól (2010. április 2.) érvényes az a jogszabály, amelytől minden fegyvertartó "fázott", mégis a vadászok számára a logikus észérvek mentén folytatott jogalkotás eredményeként nem jelentett hátrányt
. A 9/2010. (III. 18.) EüM rendelet a kézilőfegyverek, lőszerek, gáz- és riasztófegyverek megszerzésének és tartásának egészségi alkalmassági feltételeiről és vizsgálatáról szóló 22/1991. (XI. 15.) NM rendelet módosítása szerint a vadászok előzetes, időszakos és soron kívüli egészségügyi alkalmassági vizsgálaton vehetnek részt.

  • Az időszakos és a soron kívüli egészségügyi alkalmassági vizsgálat orvosi alkalmassági vizsgálatból, az előzetes vizsgálat orvosi és pszichológiai vizsgálatból áll (az előzetes vizsgálat az első fegyvertartási engedély kérelmének benyújtását megelőzően történik).
  • A háziorvos pszichológiai vizsgálatot kezdeményezhet az időszakos és soron kívüli vizsgálat során azoknál a személyeknél, akiknél orvosszakmailag indokoltnak tartja.
  • A háziorvosnak pszichológiai alkalmassági vizsgálatra kell beutalni azt a személyt, aki pszichiátriai, illetve neurológiai kivizsgálás vagy kezelés alatt áll, vagy központi idegrendszere sérült. Jelentősen megnőtt tehát a háziorvosok felelőssége.

A vadászok, akik a II. alkalmassági csoportba tartoznak, és lőfegyvertartási engedéllyel rendelkeznek, amennyiben 60. életévüket még nem töltötték be, 5 évenként, ha a 60. életévüket betöltötték, de a 70. évüket még nem, 2 évenként, és ha a 70. életévüket betöltötték, évenként kötelesek időszakos orvosi vizsgálaton részt venni.

A rendeletmódosítás a 60 év alatti vadászok részére előnyt is jelent, mert a fegyvertartási engedély lejárta szinkronba hozható az orvosi alkalmasság érvényességének határidejével, ami jelentősen egyszerűsíti az eljárást. Ez a kedvező változás a vadászok mintegy kétharmadát érinti.

Forrás: OMVK