egyre több a veszett róka csongrádbanEgyre több veszett rókát ejtenek el a vadászok Csongrád megyében. Hiába vakcináznak rendszeresen, mégis vannak beteg állatok.
Ezek valószínűleg Romániából vagy Szerbiából jönnek át Magyarországra. A fertőző agyvelőgyulladásban szenvedő állatok azonban megfertőzhetik társaikat és az emberre is nagyon veszélyesek. A beteg állatok miatt 90 napos zárlatot rendeltek el Szeged-Szőregen.

A vadászok Szeged-Szőreg határában, az állategészségügyi hatóság kérésére lőttek ki egy rókát, de nem gondolták, hogy beteg. Nem látszott rajta semmi. A bundája is szép volt - mondta Karai Lajos, a térség vadásza. Pedig veszett volt. A beteg állatokat onnan lehet megismerni, hogy míg egészségesen kerülik az embert, addig veszetten barátságosak, vagy habzik a szájuk. Ha bárki ilyen állatot lát, ne nyúljon hozzá, mert szinte biztosan veszett.

Farle Csaba, a Csongrád Megyei Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság vezetője azt mondta: a veszettség érintéssel is megfertőzheti az embert és más állatokat. Nagyon veszélyes, mert gyógyíthatatlan betegséget okoz.

A veszett rókák miatt 90 napos zárlatot rendeltek el Szőregen, ami azt jelenti, hogy minden állatot, kutyát, macskát, de még a házi szárnyasokat is zárva kell tartani.

A veszettség ellen az egész országban védekeznek. Az országos adatok szerint eredményes a vakcinázás, szinte sehol nem találnak veszett állatot. Csongrád megyében azonban az utóbbi két hónapban ez volt a hetedik róka, amit betegen lőttek ki a vadászok. Szerintük és az állatorvosok szerint is a fertőzött állatok a határ túloldaláról jönnek át.

Forrás: FH