koronglövészetŐZEK ÉS VADDISZNÓK. Ruppert jól célzott, Zámbó Zoltán aranyérmet kapott.
Rendkívül változatos ízvilágú gasztronómiai remekművek készültek vaddisznók, szarvasok és őzek húsából a tegnap megrendezett hagyományos megyei vadásznapon. TARJÁN Fegyverropogástól volt hangos az ifjúsági tábor területe szombaton, amit eredetileg a munkásőrök lőterének építettek. A hét végén viszont tökéletes helynek bizonyult a megyei vadásznap megrendezésére.

Általában ötfős csoportokban, egymást váltva, fejenként 25 lövést adtak le a koronglövők, akiknek versenyét Garai András utasításai szerint bonyolították le, Szenté Tibor jegyzőkönyvezésével. A hivatalos megnyitóig a Vértesi Erdő Zrt vadgazdálkodási ágazatának vezetője, Ruppert József vezetett, aki csak egyszer hibázott.
A fegyvert ropogtatóktól kissé távolabb az íjas vadászok tartottak bemutatót. Tálas Gergely, Rémai Imre és Pfiszterer István is egy muflonfotóra célzott irigylésre méltó pontossággal, amit azzal is bizonyítottak, hogy negyven méterről szintén képesek voltak nyílvesszőikkel eltalálni az öt-hat centiméter átmérőjű gumikorongot.
Mikor megszólalt a Komárom-Esztergom Megyei Vadászkamara vadászkürt együttesének hívó jele, a résztvevők többsége a nagysátorba sietett, ahol a vadászhimnusz elhangzása után Lukács Péter elnök mondott frappáns megnyitóbeszédet. Szólt arról, hogy a legutóbbi hasonló program óta eltelt egy év alatt tisztújító küldöttgyűlést is tartottak, s ennek köszönhetően jelentős mértékben csökkent a vezetők átlagéletkora. Azóta is eredményesen szervezik szűkebb hazánk több mint 1600 vadásza számára a különböző alap- és továbbképzéseket, a vizsgáztatásokat, a vadászjegyek érvényesítését és természetesen ellátják az érdekképviseletüket is.
Pechtol János, az Országos Magyar Vadászkamara főtitkára adta át a legértékesebb díjat Zámbó Zoltánnak, aki a megyei mezőgazdasági szakigazgatási hivatal vadászati és halászati osztályvezetőjeként az országos vadászkamarai aranyérmet vehette át nyugdíjba vonulása alkalmából. A Hubertusz-kereszt ezüst fokozatát Csémi Lajos, Mayer Sándor és Mészáros Ferenc kapta. Palásti Péter

Fényképezőgépet szaglászó vadmalac
- Meleg zoknit akartam venni az előbb, de mindet elkapkodták ebben a fene nagy kánikulában. A vadászhumor szellemes példája ez a poénos mondat, ami két régi ismerős találkozása közben hangzott el, amikor párjaikkal együtt a bicskei katolikus plébános, Tóth Tamás által celebrált Hubertus-misére igyekeztek. A szabadban felállított oltár mögötti épületben Boros Zoltán vadászfestményei között sokan vették szemügyre az esztergomi Magyarovics Károly preparátor által konzervált muflont, vaddisznót és kőszáli kecskét valamint egy szarvas és kafferbivaly fejét. Ezeken kívül igazi élményt jelentettek Halmi Péter Pál jól elkapott fotói is. Például egy igazi bakugrásról vagy a fényképezőgépet kíváncsian szaglászó vadmalacról.

Forrás: 24óra