tolna megyei vadásznap Csonka TiborA megszokottól jóval korábbi időpontban, augusztus utolsó vasárnapja helyett ezúttal június 19-én, szombaton került megrendezésre a Tolna Megyei Vadásznap. A helyszín változatlanul a sióagárdi sportpálya és a mellette fekvő lőtér volt.
Az előző napi heves zivatarok és felhőszakadások ugyan legörbítették a rendezők száját, ez azonban csak "főpróba" volt, hiszen a nagy napon gyönyörű napsütés, és elviselhető meleg időjárás fogadta a vadászokat. A tíz órakor kezdődő ünnepi megnyitón köszöntőt mondott Kocsner Antal a Tolna Megyei Vadász-Szövetség elnöke, majd ünnepi beszédre kérte fel Csonka Tibor urat, a Gemenc Zrt. vezérigazgatóját, aki ezen a napon fővédnökként tisztelete meg a rendzvényt.

Számos kitüntetést adományozott a vadászkamara és a vadász-szövetség, valamint a vadásztársaságok is.

A Magyar Vadászatért Érdemérem kitüntetésben részesült Sáfrány Lajos vadásztársunk, aki hosszú évek óta a Dunakömlődi Vadásztársaság hivatásos vadásza. Amellett, hogy rendkívül sokat tett a területen élő apróvadállomány védelmében, nevéhez fűződik az üregi nyúl visszatelelpítése is. Mindemellett hatékonyan védekezett mindig is a ragadozók ellen.


Kamarai Aranyérem kitüntetést vehetett át idős Berg Péter úr, aki a Gyulaj Zrt. erdészeként dolgozott évtizedeken át, valamint vadásztársaságánál is folyamatosan vezető pozíciót töltött be. Szakmai tanácsait ma is szívesen átadja a hozzá forduló vadászoknak.


A Gróf Nádasdy Ferenc Emlékplakettet ezúttal a Paksi Úttörő Vadásztársaság érdemelte ki, mind a vadgazdálkodás, mind a közéleti tevékenységeinek magas színvonala miatt.


Nimród érem kitüntetést kapott idős Szőke Géza, dombóvári vadásztársunk, Rauh Konrád, a Dunakömlődi Vadásztársaság vadászmestere, valamint Pusztai István, fegyverműves.


Hubertusz kereszt arany fokozatával köszönte meg a Tamási Vadásztársaság Ludvig Pál munkáját, melyet évekig a vadásztársaság érdekében, és annak teljes megelégedésére végzett. Jakab Lászlónak ezzel köszönte meg az iregszemcsei Kittenberger Vadásztársaság a társaság érdekében kifejtett munkáját. Holmi Miklós urat a Dunaföldvári Vadásztársaság tüntette ki az arany kereszttel, aki bár idős kora miatt már nem vadászik aktívan, mégis sokat tanultak és tanulnak tőle a fiatal vadásztársak.

Hubertusz kereszt ezüst fokozatát vehette át Gerner Gábor a Völgységi természetbarát és Vadász Egyesület vadászmestere, Ranga János az Új Barázda Vadásztársaság vadászmestere, Széll Szabolcs, a Dalmandi Vadásztársaság elnöke, valamint Ifj. Gyenei Ferenc, a Dalmandi Vadásztársaság tagja is.

Bronz Hubertusz kereszttel köszönte meg a Tolna Megyei Vadász-Szövetség Komjáthy Éva munkáját, melyet tíz éven át végzett a megyei vadászati felügyelőségen. Éva mindig kedvesen, segítőkészen fordult a vadászok, vadásztársaságok felé, megkönnyítve számukra a hivatali ügyintézést.

A 2010-es megyei vadásznapon 16 fő ifjú vadász nyilatkozta ünnepélyesen, hogy a magyar vadásztársadalom méltó tagja kíván lenni. Ezen esküt avatás követte, mely eseményről a résztvevők emléklapot kaptak.

tolna megyei vadásznap új vadászok

A nap folyamán láthattak az érdeklődők vadászkutya fajtabemutatót, majd szavazhattak Tolna megye legszebb vadászkutyájára is. A megtisztelő címet Dékány János drótszőrű német vizsla kölyök kutyája nyerte.

tolna megyei vadásznap kutyabemutató
 
A vadásztársaságok sátrai alatt készültek a főzőversenyre az étkek, melyek nem feltétlenül vadból készültek, hiszen a zsűri kóstolhatott vegyespörköltet, birkapörköltet, és még nyárson sütött pontyot is.

tolna megyei vadásznap főzés

Hogy a gyerekekről se feledkezzünk meg a Diana Vadászhölgy Klub tagjai egész nap játékokkal várták a kicsiket, lehetett rajzolni, festeni, lufit fújni, totót kitölteni. Aki ügyeskedett, apró ajándékkal szaladhatott anyuhoz.

tolna megyei vadásznap dianák

A nagyobbacskák próbára tehették lőkészségüket a légpuskalövészeten, és mivel a vadászat férfi sport, így a gyereklövészeten is csak egyetlen leán versenyző indult. Ő Jakabovics Liliána volt, a fiúk között Pintér Attila bizonyult a legügyesebbnek.

A vadásztársaságok sátrai alatt még késő este is élénk beszélgetés folyt.

Forrás: OMVK Tolna