field target bajnokság debrecenbenDebrecen adott otthont a Field Target Országos Bajnokságnak június közepén.
A NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészete kezelésében levő Bánki Tájház és Arborétum volt a helyszíne a lövészversenynek, amely egyben a Hungarian Open néven nemzetközi viadal is volt. A legjobb magyar versenyzők mellett német, olasz, angol, lengyel, bolgár „puskások” mérték össze tudásukat. Ez volt a világbajnokság tesztversenye. Az a megtiszteltetés érte ugyanis Magyarországot és ezen belül Debrecent, hogy itt lesz október 1-3. között a Field Target Világbajnokság – ismertette Pető László, a rendezvény főszervezője.

Az idehaza 2005 óta űzött szakágban az erdőkben vagy mezőkön elhelyezett, acéllemezekből készült (például nyulat, mókust, patkányt ábrázoló) bukócélokat kell eltalálni – speciális, rugós- illetve sűrített levegővel működő légpuskával. Jelenleg mintegy 30 országban űzik ezt a sportágat, Németország, Lengyelország, Olaszország és Nagy-Britannia számít igazi „nagyhatalomnak”. Idehaza évente mintegy negyven versenyt rendeznek, de a magyar lövészek külföldön is rendszeresen megméretik magukat. Az érdeklődés folyamatosan növekszik, jelenleg több mint 120 hazai versenyzőt (férfiakat és nőket) tartunk számon – mutatta be a sportág helyzetét az egykori Világ- és Európa bajnok sportlövő.

Field Target világbajnokságot évente rendeznek, tavaly Dél-Afrika volt a házigazda. Az már korábban eldőlt, hogy 2010-ben Magyarországon gyűlnek össze a sportág művelői. Debrecen mellett Budaörs, Bodajk és Dabas szeretett volna otthont adni az idei viadalnak, de végül a cívisváros mellett tették le a voksukat az ítészek. Az előkészületek gőzerővel folynak, mivel amatőr sportágról van szó, a szervezők rengeteget dolgoznak. Nekik kellett beszerezni a szükséges hatósági engedélyeket, sőt még a célokat is saját maguk készítik el. Az előzetes visszajelzések alapján mintegy 220 versenyző, a többi között 70 magyar sportoló vesz majd részt a világbajnokságon.

Forrás: ForestPress