mesterséges dagonyaA hőség csak kellemetlenséget okoz a somogyi vadállománynak, az igazi problémát a vérszívók okozzák a napokban. A csípések ellen is jó a mesterséges dagonya.
Mesterséges dagonyákkal próbálják enyhíteni a meleg okozta kínt a vadgazdálkodók.

Nagy János, egységvezető, Kaposvári Egyetem Szarvasfarm:
- Vannak az országnak olyan száraz területei, ahol elég jelentős vadgazdálkodás folyik, és az egyik legnagyobb probléma a víz biztosítása. Részben az ivóvíz, részben az ilyen dagonyázóhelyek biztosítása és folyamatos töltése. Ez sok helyen sok-sok millióba kerül.

A Zselicségben ilyen gond nincs, a somogyi erek és patakok elegendő vizet biztosítanak ezekhez a munkákhoz. A szabadon élő állomány képes magáról gondoskodni, ám azért a finomságokat ők sem vetik meg.

Nagy János:
- Ha olyan nagyon nagy szárazság és aszály van, mint amire volt példa az elmúlt években, akkor a vadgazdák dinnyével, hullott almával próbálják a vadak kedvét keresni. Nem teljesen önzetlen dolog ez, mert ezekkel csalogató etetésekkel lehet közelebb kerülni a vadakhoz, megfigyelni őket, elbírálni, hiszen alig hogy vége van a nyárnak, kezdődik a vadászati szezon. Ekkor egy-egy vadgazdaság vagy vadászati társaság fennmaradása múlik azon, hogy sikerül-e olyan bikát, vagy olyan trófeás vadat elejteni, ami árbevétel szempontjából nagyon fontos a gazdaságnak.

Most azonban még a borjak felnevelésének idején járunk. Különösen fontos lenne a nnyugalom biztosítása, de ebből igencsak kevés jut a magyar vadnak idén nyáron. Elég keserves időszak ez a teheneknek, hisz rengeteg a vérszívó a nagy esőzések után. Ezek riasztására is jó a dagonya.

Nagy János:
- A böglyök, vérszívók, szúnyogok, szarvaslegyek nagyon fel tudnak szaporodni. Az ő kártételük, zavarásuk az elég jelentős, ezért is a magas növényzetbe, csalánba befekszenek ezek a szarvasok ebben az időszakban.

A gemenci részeken zöld ár idején vérszívók milliói lepik el az állományt. A borjak nem tudnak anyjukhoz férni, így éhesek maradnak, legyengülnek. Somogyban ekkora rovarharc nincs, egyelőre nem zavarja túlzottan az állományt a vérszívók hada. Ha mégis, akkor a mesterséges dagonyában elterülve várják hogy arrébb repüljenek a hívatlan vendégek.

Forrás: Somogy TV, Híradó