első dianatábor résztvevőiA vadászati kultúra hagyományainak ápolása, fejlesztése, szakmai programok, valamint közös vadászatok szervezése szándékával alakult meg – közel 150 vadászhölgy részvételével – a Diana Vadászhölgy Klub a Vadászati Kulturális Egyesület keretén belül, de annak önálló szekciójaként 2003 októberében Budapesten. A jelenleg 214 fő taglétszámú klubhoz több megyei szervezet tartozik, így a zalai is, mely első alkalommal szervezett négynapos szakmai Diana Vadásztábort júniusban tizenkettő fő részére a Nagykanizsai Hubertus Vadásztársaság segítségével.

A Diana Vadászhölgy Klubban fontos célkitűzésnek határoztuk meg, hogy megváltoztassuk a vadászatról kialakult negatív közvéleményt. Szeretnénk megmutatni, hogy a vadászat nem pusztán a lövés pillanatáról, hanem elsősorban a természet szeretetéről, a vad iránti tiszteletről, a vadállomány gondozásáról szól. A legfontosabb feladatunknak tartjuk, hogy megismertessük a gyerekeket a természet csodáival, a vadászat értelmével.

Ennek érdekében vadásztáborokat, rajzpályázatokat, vetélkedőket, iskolai előadásokat rendezünk. Minden évben megszervezzük az Országos Diana Találkozót, a Diana Bált, a Diana Kupát és a Diana Szakmai Konferenciát, valamint a FeHoVa nemzetközi kiállításon rajzkiállítással egybekötött gyermekfoglalkoztatóval várjuk a gyerekeket.

Néhány szó a Zala megyei szervezet programjairól, munkájáról. A zalai vadászhölgyek a megyei kamarával karöltve vetélkedővel összekötött rajzpályázat kiírásával bővítette a gyerekek ismereteit, amely nagy sikert aratott a pedagógusok körében is. Május első hétvégéjén a Budafai Arborétumban gyönyörködtünk az azáleák virágzásában, május 22-én korongvadászatra hívtuk a Vas megyei Dianákat Pusztaapátiba, a Zalaerdő Zrt. lőterére.

A VKE Diana Vadászhölgy Klub által rendezett szakmai konferenciákon mindig nagy az érdeklődés a vadászhölgyek részéről, ami arra ösztönzött, érdemes megszervezni több napos, szakmai programokkal, vadászattal összekötött kizárólag vadászhölgyeknek szóló tábort. A Nagykanizsai Hubertus Vadásztársaság és a Zalaerdő Zrt. segítségével megvalósulhatott az ötlet június 24–28. között.

Újudvaron, a TV-torony mellett, festői környezetben található Hubertus Vadásztársaság vadászházában volt a szállás, és minden résztvevő vadászati lehetőséget kapott (kedvező térítés ellenében) a társaság területén. Az érkezés napján Kiefer Károly elnök és Bekő Gábor vadászmester mutatta be a vadásztársaságot, majd a Bánokszentgyörgyi Erdészet Szentpéterföldén található vadászházához utaztunk a résztvevő tizenkét Dianával.

Az első előadást Gróf András a Lenti Erdészet igazgatóhelyettese tartotta a vadászfegyverek választásáról, helyes kezeléséről, valamint a lőszerekről. Ezt követően Egle Zoltán beszélt a Bánokszentgyörgyi Erdészetnél folytatott mozaikszerű őzgazdálkodásról, amely egyedülálló a megyében, és kiemelkedő eredményeket hozott az őzállomány minőségében.

Megnéztük a különböző etetőket, a sózót, és este kiülhettünk vadat figyelni. Négy hölgy már vadászhatott az első este, ezért ők visszamentek a Hubertus Vadásztársaság területére, ahol Somogyvári Erikának sikerült terítékre hoznia élete első rókáját. Erika boldogsága határtalan volt, másnap reggel avatással kezdtünk, aminek hangulatát tetézte, hogy este ismét elejtett egy rókát, és mellé egy kansüldőt!

Visszakanyarodva a második naphoz, a Nagykanizsai Erdészet zsigárdi vadászházánál Varga Ernő, a megyei vadászkamara vadgazdálkodási bizottságának elnöke felelevenítette a zalai gímszarvas fejlődésének történeti állomásait, elmondta az elmúlt negyven év gazdálkodási tapasztalatait, eredményeit. Trófeák és hullott agancsok szemléltetésével beavatta a lányokat a korbecslés, a bírálat mikéntjébe, valamint a szarvas vadászat gyakorlatába.

A nagyon ízletes ebéd után Kovács Endre kerületvezető hivatásos vadász (ő főzte a remek ebédet) ismertette a zsigárdi vaddisznós kert működését, és bevitt minket az etető nyiladékra, ahol éppen a konda fogyasztotta uzsonnáját. Aznap este még Borsné Marika hozott terítékre egy kocasüldőt. A teríték és a gratulációk után Vida Géza erdész-vadász megmutatta a vad szakszerű zsigerelését.

A harmadik nap délelőttjét Gémesi Tamás preparátor műhelyében töltöttük, ahol megnézhettük munkájuk valamennyi fázisát, láthattunk kikészítésre váró összehajtogatott elefántbőrt, félig kész krokodilt, és megannyi érdekességet. Sajnos a meg-megeredő esőben kevesebbet voltunk az erdőn, mint ahogyan terveztük, de azért a fafaj felismerésről és az erdőgazdálkodásról is elegendő ismereteket kaptunk Vida Géza kerületvezető erdésztől.

első diana vadásztábor

Az utolsó nap délelőttjén a vadászati etika alapelveiről, a vadászaton való helyes viselkedésről beszéltem, majd az ebéd után elindultunk a befejező program helyszínére, Pusztaberénybe. Itt a Hubertus Agráripari Bt. fácántelepét mutatta meg Lóki György. A fácánok tojatásától a kibocsátásig valamennyi fázist megtekinthettünk, láthattunk királyfácánokat, angol vadászfácánokat, és a fogolytenyésztésbe is bepillanthattunk. Végül Lóki György, a Magyar Solymász Egyesület fősolymásza lebilincselő előadást tartott a solymászat gyakorlatáról és jelenlegi helyzetéről.

Tartalmas, jó hangulatú négy napot töltöttünk együtt, nehéz volt az elválás, a csapat jövőre ismétlésben bízik – Polster Gabriella, Zala megyei alelnök.

Forrás: Zalamédia Online