félmillió hektáron égnek az erdőkA NASA műholdképei alapján félmillió hektárt is érinthetnek az erdőtüzek, és a füst közel tíz kilométeres magasságig ér el a légkörben. A moszkvai repülőtereket lezárták, amikor a látótávolság a füst és a szmog miatt 350 méter alá csökkent.

"Elküldtünk 12 tűzoltót a járművükkel, sátrakkal és tíznapi ellátással" - közölte a lett tűzoltóság országos szóvivője. A csoport Moszkva térségébe megy. Lettország azt is megígérte, hogy ha kell, meghosszabbítja az ott tartózkodó orosz turisták vízumát.

A balti államok is segítenek az orosz erdőtüzek oltásában

Az egykor a Szovjetunióhoz tartozó balti államok, így Észtország, Lettország és Litvánia is felajánlotta segítségét Oroszországnak az erdőtüzek oltásában.
Az észt külügyminiszter is segítséget ajánlott fel, és Oroszország el is fogadta az ajánlatot. Tallinn fecskendőket és tíz kilométer tömlőt küld, hogy vizet lehessen szivattyúzni a tűzfészkekhez. A litvánok szintén fecskendőkkel, légzőkészülékekkel és mozgó áramfejlesztőkkel veszik ki a részüket a küzdelemből.
Moszkvában eddig legalább 7 ezren, országszerte pedig valószínűleg dupla ennyien haltak meg a rendkívüli hőség miatt - véli Jeff Masters, a Weather Underground szakértője. "A hőség legalább dupla annyi oroszt érint, mint amennyien Moszkvában laknak, Oroszországban a halálesetek száma legalább 15 ezerre tehető" - olvasható Masters blogjában.

Az óriási erdőtüzeket és aszályt okozó hőség 15 ezer ember életébe és 15 milliárd dollárjába kerülhet az orosz gazdaságnak - írja a Bloomberg.
Alexander Morozov, az HSBC moszkvai elemzője szerint nem csak humanitárius szempontból vannak nagyon kedvezőtlen következményei, hanem gazdasági szempontból is. Vlagyimir Putyin, miniszterelnök tegnap elmondta, hogy a hőség miatt a mezőgazdasági termelők előreláthatólag a vártnál egyharmaddal kevesebb terméket takarítanak majd be, arról nem is beszélve, hogy a tüzek és a sűrű füst miatt több gyár is kénytelen volt felfüggesztenie a termelést. Morozov szerint ezek miatt akár 1 százalékot zsugorodhat az orosz gazdaság.

Putyin - miközben a katasztrófa sújtotta vidékeket járja - a gabonaexport átmeneti (év végéig tartó) beszüntetését tervezi. Az orosz kormány szerint az erdőtüzek eddig összesen 75 ezer hektáron pusztították el a termést.
Ilyen hőség ezer éve nem volt Moszkvában

A mostanihoz hasonló rendkívüli hőség Oroszország ezeréves történelme során még nem volt Moszkvában: "semmi hasonlót nem rögzítettünk sem mi, sem elődeink", jelentette ki hétfőn moszkvai sajtóértekezletén Alekszandr Frolov, a központi meteorológai intézet vezetője.
Frolov cáfolta, hogy hamarosan enyhülésre lehetne számítani, s azt mondta, hogy a hőség Oroszország központi és északnyugati részén aligha enyhül augusztus 20-ig.
Hétfőn reggel a rendkívüli helyzetek minisztériumának hivatalos közlése szerint országszerte még 557 tűz égett több mint 174 ezer hektáron, s ebből 76 nagy tűz ég közel 160 ezer hektáron, ezek mintegy harmada tőzegtűz. Hétfőn reggel a minisztérium részéről 160 ezer ember, több mint 26 ezer gép és tíz helikopter és repülőgép dolgozott az oltáson, amelyben azonban sok helyen részt vesznek katonák és civilek is.

Hétfőn hivatalosan is bejelentették: a tartós hőség és a néhány napja ható szmog körülményei között mintegy kétszeresére nőtt a halálozások száma.
Azt orvosok arra figyelmeztettek hétfőn, hogy az utcán való tartós tartózkodás káros az egészségre. Jevgenyija Szemutnyikova, a Moszekomonitoring intézet vezetője sajtóértekezleten mondta el: arra számítanak, hogy kedden fordul a szél, s az eddig déli helyetti délkeleti fuvallat megtisztíthatja a főváros levegőjét átmenetileg akár a normális szintig is. Szemutnyikova szerint öt óránál semmiképpen sem szabad többet az utcán lenni.
Hozzátette: a szennyezettség mértéke napi 24 órán át meghaladja a megengedett értékeket, noha az ipari üzemeket kötelezték a károsanyag-kibocsátás 50 százalékos csökkentésére.

Frolov bejelentette, hogy a Központi Meteorológiai Intézet még idén a klíma és változásai feltárására szolgáló, a tudományos akadémiával közösen kidolgozott tudományos kutatási tervet terjeszt a nemzetbiztonsági tanács elé. Kijelentette, hogy nem fenyegeti Európát az oroszországi tüzek füstje, mert várhatóan Kelet felé terjed, ezt mutatják a világűrből végzett megfigyelések és a matematikai számítások is. "A füst egyelőre senkit nem fenyeget, legfeljebb az Északi-sark lakóit, így a jegesmedvéket" - mondta.

Frolov szerint a levegő szennyezettsége szombaton és vasárnap volt a legsúlyosabb: a kutatások szerint felért napi egy doboz cigaretta elszívásával. A szennyezést a tüzek, a gépjárművek és az ipari üzemek okozzák, és a hőség fokozza. "Az egyetlen kedvező momentum, hogy a levegő páratartalma meglehetősen csekély, ugyanis ha nagyobb lenne, a szennyező anyagok savakká alakulnának és még nagyobb károkat okoznának" - mondta a szakértő.

Forrás: Hírösszefoglaló