a vaddisznók kitúrnak mindentErősen panaszkodnak a lakók a fonyódi Kupa vezér utcában, ahol a házak végében, a berek tőszomszédságában lévő kertjeik szinte bombázás utáni állapotot idéznek több száz méter hosszan. A vadászterületről bejáró vaddisznók felfalnak, kitúrnak és széttaposnak minden terményt és zöldséget. Akad, aki meg sem műveli földjét emiatt.

Két évvel ezelőtt a vadásztársaság biztosított drótot és oszlopokat kerítésnek – részletezte a megyei internetes oldalnak Medvési Imréné, az egyik károsult, aki kukoricát termel hiába, a vadak már többedik éve tapossák le és falják fel az egészet. Állítja: az érintett céget számos lakó többször kereste panaszával. Ők nagyon jól tudták, ez a kerítés nem véd a vadak ellen, a disznók pillanatok alatt kibontják – mutatta a fonyódi hölgy az amúgy is szellős dróton tátongó, hatalmas lyukakat, az állatok „bejáróit”. Az asszonynak a vadászkamara egyik vezetője fejtette ki állítása szerint, hogy minden társaság tisztában van azzal: csak az elektromos vadriasztóval ellátott kerítés hatásos.

A Hubertus Bt. – mint a terület vadászatra jogosultja – minden évben komoly szerepet vállal a vadak által okozott károk megelőzésében – áll a válaszban, melyet az internetes oldal küldött az érintett cég. Közlésük szerint a jogszabály nem teszi lehetővé a vadaknak a lőfegyverrel való visszaszorítását belterületen, illetve a zártkertekben. Ahol a törvény lehetőséget ad a vadászatra, ott a jogosult rendszeres vadkárelhárítást végez. A cég közleményében a sonline.hu-nak hangsúlyozta, hogy az általuk két éve biztosított kerítés és oszlopok végleges megoldásnak tűntek. Annál is inkább, mert ugyanez a kerítés és oszloprendszer védi az autópályát és az erdőtelepítéseket, csakhogy azokat folyamatosan ellenőrzik és karbantartják, míg a Kupa vezér utcai részen rengeteg a lyuk a kerítésen.

A hatályos vadászati jogszabályok szerint a föld használóját és a vadászatra jogosultat egyaránt terheli a vadkárelhárítási és kármegelőzési kötelezettség, azaz mindkét fél köteles közreműködni. Ezért amennyiben a föld használója a rendes gazdálkodás körébe tartozó közreműködési kötelezettségének nem tesz eleget, vagyis a kerítés karbantartását elmulasztja, az ebből eredő vadkárt a föld használójának a terhére kell figyelembe venni – szögezte le a Hubertus Bt. közleményében Azt írták: tisztában vannak azzal, hogy a vadkárok elhárításában a vadászatra jogosult szélesebb eszköztárral rendelkezik, de ez nem menthet fel az egyes kerttulajdonosokat saját kötelezettségük alól.

Forrás: Sonline