vadászokHáromszéken mintegy 40- 50 ezer erdőtulajdonost érint az a rendelet, amit nemrég látott el kézjegyével Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter.
A Hivatalos Közlönyben is napvilágot látott jogszabály révén a tárcavezető újabb ígéretét teljesítette, ugyanis az 1221- es számú miniszteri rendelkezés értelmében árverés nélkül lehet majd a vadászterületeket bérbe adni ott, ahol a tulajdonosok részaránya meghaladja az 51 százalékot.

Az új jogszabály megjelenésével egy időben érvényét veszítette a 2008/218-as számot viselő, a vadászati területek bérbeadását szabályzó előző rendelet. A vadászterületeket tízévenként adják bérbe, így azokon a helyeken, ahol nincs meg a többségi társulás a tulajdonosok részéről, fennáll a veszélye annak, hogy a novemberi licit folyamán idegen kezekbe jutnak, s ezáltal a háromszéki vadállomány is, hiszen az árverés nyertesei arra is jogot nyernek.

Ifj. Rancz Sándor, a Katrosa Erdőtulajdonosok Egyesületének alelnökétől tudjuk, idén akár szeptemberben is „kifüggeszthetik” a területeket.

– Ahol megvan az 51 százalékos tulajdonosi többség, ott nem lesz licit, s nálunk szerencsére megvan. A Csernátontól Bereckig tartó, mintegy ötvenezer hektár erdőterületet a Katrosa Egyesület kezeli, ami öt kézdiszéki vadászterületet foglal magába, és szinte minden egyes erdőtulajdonost érint – oszlatta el az aggályokat az egyesület alelnöke.

Korábban felmerült egy olyan kormányrendelet „gondolata” is, ami révén az önkormányzatok nem társulhattak volna az egyesületekhez, s így a magánszemélyek és a közbirtokosságok nem érték volna el az 51 százalékos tulajdonosi többséget, aminek egyenes következményeként sérültek volna magánszemélyek és a közbirtokosságok jogai. Rancz – több polgármesterrel együtt – felkereste a minisztert, s miután felvázolták a problémáikat, Borbély László támogatásáról biztosította az erdőtulajdonosokat, ennek egyik hozadéka a nemrég megjelent rendelet. A tárcavezető akkor azt is megígérte Ranczéknak, hogy a Nemzeti Vadászati Tanácsban a magánterületek és közbirtokosságok képviselői is helyet kapnak.

Rancz, hogy elejét vegye az olyan feltételezéseknek, miszerint a helyi vadászok jogai sérülnek, elmondta, az előző évekhez képest mindössze annyi változik, hogy a vadállomány sorsáról a helyi közösségek döntenek.– Úgy vélem, hogy még előnyökkel is jár majd a helyi vadászok részére a mostani folyamat – fejtette ki az alelnök. – Novemberben a minisztérium közli, hogy országszerte hány vadászterületet tartanak számon, és ahol megvan a többség, ott le lehet tenni az igényléseket a területre. Ahol ez nem történik meg, ott az előző bérlő élvez elővásárlási jogot, s ha az sem tart igényt rá, akkor árverést írnak ki – summázott ifj. Rancz.

Forrás: Székely Hírmondó