farkasAz országosan engedélyezett 260 medve közül megyénkben 37 példány kilövését engedélyezte a jövő év május közepéig tartó vadászszezonban a környezetvédelmi minisztérium.
Hargita megyében emellett farkasból 35, hiúzból 17, vadmacskából pedig 28 példány kerülhet puskavégre. A teljes kilőhető létszám viszont szükség esetén a károkozó vadállatoknak fenntartott keretszámmal is növekszik.

Az idei vadászati évadban országos viszonylatban 340 medve, 450 farkas, 120 hiúz és 400 vadmacska lőhető ki – derül ki a környezetvédelmi tárca szeptember 14-én közzétett 2010/ 1423-as számú miniszteri rendeletéből. Védett vadállatokról lévén szó, ezek kilövése csak kivételes módon engedélyezett, összhangban az erre vonatkozó 2007/57-es sürgősségi kormányrendelet előírásaival és a Román Akadémia véleményezésével. A fent említett állományból ugyanakkor egy bizonyos részarányt fenntartottak az olyan kivételes példányok kilövésének esetére is, amelyek például támadásaikkal, a lakott területeken belüli károkozásaikkal a közbiztonságot is veszélyeztetik. Ilyen esetekben pedig az állat kilövésére megfelelő dokumentáció és jóváhagyás igényeltetik. A különleges vadásztartalékba így az idén a szaktárca országos szinten 80 medvét, 65 farkast, 15 hiúzt és 96 vadmacskát „különített el”.

Hargita megyében az idei vadászszezonban a ténylegesen és különleges engedélyezés nélküli medvelétszámból 37, farkasból 35, hiúzból 17 és vadmacskából pedig 28 egyed levadászását hagyta jóvá a szaktárca. A rendelet szabályozza a kilövési módszereket is. Így például a farkas, a hiúz és a vadmacska esetében 2011. március 31-ig hajtóvadászat, lesvadászat és cserkelés módszerével lőhetők ki a példányok. A medve esetében az említett három módszer csak 2010. december 31-ig alkalmazható, míg 2011. március 15. és május 14. között csak a lesállásos és a cserkelési mód. A farkas és a medve esetében egyébként a lesállásos kilövés vagy az elfogás egész évben lehetséges, amennyiben azok gyakran „meglátogatják” a lakott területeket, jelentős károkat okoznak, veszélyeztetik a háziállatokat és a lakosságot. Minden ilyen példány kilövéséhez azonban az illetékes hatóságok jóváhagyása szükséges.

Forrás: Honline.ro