vörösiszap gátszakadásA Veszprém, a Győr-Moson-Sopron és a Vas megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal mint első fokú vadászati és halászati hatóság az október 4-én Ajkán bekövetkezett vörösiszap szennyezéssel járó környezeti katasztrófa miatt - a vadak és a halak menekülő útvonalaira is tekintettel - halászati, horgászati, vadászati tilalmat rendelt el.
Az MgSzH kedden, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a helyzet változásával a tilalom alá eső területek kiterjedése módosulhat, ezért az MgSzH a horgászati, halászati és vadászati tilalmakról folyamatos tájékoztatást ad.

A közlemény szerint Vas megye területén 2010. október 4-e 16-órától általános halászati és horgászati tilalom lépett érvénybe a Marcal folyó teljes Vas megyei szakaszán, a Kodó patakon, a Cinca patakon.
Győr-Moson-Sopron megye területén általános halászati és horgászati tilalmat hirdetett a Marcal folyón, a Rábán a Marcal betorkollásától a Mosoni-Dunáig, illetve a Mosoni-Dunán végéig, míg a Dunába nem torkoll.

Veszprém megyében az általános halászati és horgászati tilalom szintén hétfőtől a Marcal folyó teljes megyei szakaszán, a Torna és Gerence patak teljes hosszán, valamint a Kigyós patakon Sárosfőpusztától a Torna patakig érvényes.

Forrás: Nyugathír