róka immunizációHarmadával több a róka a megyében, mint évekkel ezelőtt. Nincs közöttük veszett. Mindkettő a rókacsokinak köszönhető, amit a napokban szórnak Somogyban. Ettől sokkal egészségesebbek.
Mivel sokan vannak, a táplálék miatt a lakott területekre is bemerészkednek. Csak a Sefag 600 rókát lő ki évente.

Taktikai megbeszéléssel kezdődik a nap a Kaposújlaki reptéren. Hallisztből készült pogácsákba kerül az immunanyag. Aztán bekerülnek a rókacsokik a gépbe. Négy repülővel hirdetnek hadjáratot a ravaszdik ellen.

- Ez Somogy megye mellett Baranya, Zala, illetve Vas megye egy részét is érinti. Innen Kaposvárról indulunk mindegyik helyre - fogalmazott Szemző Ernő, a Kapos Airport Kft. ügyvezető igazgatója.

Stábunk is felszállt a mostani bevetésre. A gép Kadarkút irányába igyekszik. Egy tálcáról dobják ki a rókák illatos csaliját. Somogyban a héten 140 ezer darabot szórnak ki. A szórási térképet GPS rögzíti. Az őszi és a tavaszi vakcinázási program eredményes. 20 éve terjedt át utoljára a veszettség emberre. A rókák is egészségesebbek, mondja a főállatorvos.



Hosszú, hosszú évek óta nem volt veszett róka a megyében. De mivel a tőlünk délre lévő országokban vakcinázás még nem olyan rendszeres, mint nálunk, ezért várható, hogy délről esetlegesen egy-egy állat betéved a országba, ezért a vakcinázást nem fogjuk abbahagyni - magyarázta dr. Nagy József, hatósági főállatorvos.

A rókák a településekre is bemerészkednek. Egy állat a temető környékén keltett riadalmat. A kaposvári városgondnokságra hetente két-három telefon is érkezik: ravaszdit láttak a környéken. A Városgondokság vezetője azt mondja: csütörtökön a Füredi utcában sétált a zebrán egy róka. Szerinte nem szabad ellenségként kezelni. Ebben segít a Vuk története.

- Többet ér ennek a kiskönyvnek az elolvasása neveléselméleti szempontból, mint ha osztályfőnöki órák sorozatán ül a gyerek. Azt gondolom, hogy a róka hozzátartozik a természethez, bejön a városba, mert keresi az élelmet - hangsúlyozza Hartner Rudolf.

A vadászoknak Somogyban évente mintegy 140 kilőtt rókát kell hatósági vizsgálatra küldeni. Innen tudják: az állatok nem veszettek. Jobban szaporodnak is.

- Mind Somogy megye és így a Sefag Zrt. vadászterületein is 1992 óta - intenzíven országosan 2004 óta - tartó róka immunizáció hatására észrevehetően is növekedett a területeinken élő rókák létszáma, amelyet mind a megfigyelésekből mind a kilövésekből is diagnosztizálni lehet - közölte Balog Tamás a Sefag Zrt. vadgazdálkodási előadója.

Az elmúlt években csaknem harmadával nőtt a számuk. Csak a Sefag Zrt. területén évente 500-600 rókát lőnek ki.

Forrás: KaposPont