gímszarvas vadászatA magyar gím- és dámszarvast vegyék fel a hungarikumok listájára, kezdeményezte az Országos Magyar Vadászkamara a Magyar Vadászati Védegylettel közösen, azért, hogy ezzel is növeljék az ágazat presztízsét – írja a Népszabadság a szombati számában „Bérvadászat akciós áron” című cikkében.
A két szervezet a Vidékfejlesztési Minisztériumban és az Országgyűlés mezőgazdasági bizottságánál járt el az ügyben – a nyilatkozta a lapnak Pechtol János, a vadászkamara főtitkára.

A Népszabadság a Vadgazdálkodási Adattárra hivatkozva közli: az ágazat jövedelemtermelő képessége az előző évhez képest romlott. A 2008-2009-es vadászati évben a vadgazdálkodásból származó bevétel 16,6 milliárd forint volt, a 2009-2010-es évben viszont ennél kevesebb, 15,8 milliárd forint. Az előző vadászati évben 443 millió forint eredményt könyvelhettek el, a mostaniban viszont már csak 162 millió forintot. A csökkenést a főtitkár szerint az idei természeti károk okozták, aminek hatása lesz a következő évekre is. Például Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes részein az árvíz megtizedelte az őzállományt, az Alföldön pedig a belvíz és a jégkár pusztította az apróvadak szaporulatát.

A Vadgazdálkodási Adattár adatai szerint a nagyvadak becsült száma az elmúlt ötven évben sokszorosára nőtt. A gímszarvasok számát 1960-ban 17 ezerre becsülték, az idén 93 ezerre, a dámszarvasok becsült száma az időszak alatt pedig 900-ról több mint 32 ezerre nőtt. Az őzek száma 1960-ban közel 69 ezer volt, idén már 366 ezer. Muflonból 1960-ban csak mintegy 1400-at becsültek, 2010-ben pedig 11 ezret. Most több mint 106 ezer vaddisznó van az országban, míg 1960-ban csak nyolcezerre becsülték számukat. A növekedés a szakemberek szerint – írja a Népszabadság – a tervszerű vadgazdálkodás és a vadaskertek emelkedő számának köszönhető.

Forrás: MTI