medve ölte meg a juhotEgy juhot megölt és a helyszínen felfalt egy medve Székelyudvarhelyen, egy Farcádi utcai ház kertjében, egy másikat pedig megsebesített.
Pár nap múlva visszatért, és az egyik láncon tartott kutyát is agyoncsapta. Egyik hajnalban a szomszéd ház kapuját döntötte rá az éppen munkába induló házigazdára. Az elmúlt tíz napban szinte mindennaposakká váltak a medvelátogatások a Farcádi utcában. A lakók félnek.

Amint írtunk már róla, az utóbbi időben több nagyvad okozott kárt Udvarhelyszéken, leginkább a környező falvakban garázdálkodtak medvék és farkasok, ám ezúttal a város szélén pusztított medve. November 9-én éjjel a Farcádi utca tetején egy lakóház udvarára az utcáról ment be egy medve, majd egyenesen a ház mögötti gyümölcsösben felállított juhkosár felé vette az irányt, ahol az egyik birkát megölte, egy másikat pedig megsebesített.

Az elpusztult állatot megkopasztotta, és ott helyben majdnem teljesen felfalta, alig maradt belőle valami – meséli a történteket Tamás Ilona. A másik juh a pajtában fekszik, az oldalán és a lábán sebesítette meg a medve, most állatorvos kezeli – mutatja az állatot az idős asszony, hozzátéve, hogy férje éppen a polgármesteri hivatalban van, jelenteni az esetet.

Ha nem is fizetik ki a kárt, legalább jöjjenek és riasszák el a medvét – mondja. Az udvaron most két kutya ugat, a harmadikat szintén a medve ölte meg, amikor néhány nappal ezelőtt visszatért. „Ahogy az támadta, ott a láncon úgy megütte, hogy abban a helyben megdöglött” – magyarázza Tamás Ilona. Elmondta azt is, hogy több mint harminc éve laknak ott, de ilyen eset még soha nem fordult elő, tíz napja viszont szinte minden éjjel bejár a medve az utcába, fia látta is.

A medve a szomszédban lakó fiatalemberre néhány nappal ezelőtt a kaput döntötte rá. „Ment munkába – már hat előtt el kell induljon –, s borult szembe vele a kapu. Ott volt a medve, megijedt, ahogy nekirikoltott, s elment, de a kaput mindenestől kiütötte” – meséli az idős asszony. A medvelátogatások óta nem mer éjszaka kimenni a házból, de munkába menet reggelente menyét is el kell kísérje a fia. Azt nem tudni, hogy csak egy medve szokott-e bejárni, vagy több is van. Az utcában lakókkal szóba elegyedve megtudtuk, éjszakánként gyakran hallják, hogy nagyon ugatnak a kutyák, de nem mernek kimenni.

Forrás: Székelyhon.ro