belvíz, árvízA belvíz a megye vadállományában is jelentős pusztítást végzett. A földeken maradt termény azonban kiválló táplálék az állatok számára.
Minden rosszban van valami jó: a lábon álló kukorica, napraforgó jó táplálék a vadaknak. Megyénkben nincs vastag hótakaró, így a búza- és repcevetésekhez is hozzáférnek a vadak, csipegetnek a növényekből, de ezzel kárt nem okoznak. A vadetetőket ettől függetlenül feltöltik.

A vadásztársaságok novembertől az etetőknél bekészítették a szemes takarmányt — főleg csöves kukoricát —, a szálas lucernaszénát és a lédús cukorrépát. Szomorú, hogy már csak vadetetésre termelik Békésben ezt a növényt. Táplálék-kiegészítőnek kitették a vadaknak a nyalósót is. A vadak egyelőre találnak eleséget a földeken, sok helyen kint van még a napraforgó és a kukorica.

Ugyanakkor a gazdák a napraforgóra szeptember 30-áig, a kukoricára november 30-áig igényelhettek kártérítést. A repcevetések erősek, ezekben a vadak különösebb kárt nem tesznek csipegetésükkel.
— Két-három napos kemény hideg volt csak megyénkben, ez a vadak táplálékhoz jutásában különösebb nehézséget nem okozott — mondta Zuberecz Tibor megyei fővadász.
— A nagyobb baj, hogy a belvíz, az időjárás és a ragadozók pusztítást végeztek a vadaknál.

A természetes fácánállomány a nevelt madarak kivételével odaveszett, nemcsak a szaporulat, de a törzsállomány is. Ami pedig megmaradt, azt a kezelhetetlen számúra felduzzadt ragadozók ritkították, hiszen a leggyakoribb zsákmányállataik (egér, pocok, hörcsög) eltűntek az özönvízben. Az aranysakál és a vaddisznó intenzív terjedése is keresztbe tett a megyei apróvadállománynak.

— Sokáig bíztunk a mezei nyúlban, lévén szaporább vad, mint a fácán — magyarázta a fővadász. — Egészen októberig úgy is tűnt, nincs komolyabb gond, aztán eljött a bérvadászatok ideje, és érkeztek a riasztóbbnál riasztóbb hírek. Nincs, kevés, nem találják. Régen nem volt ennyi csalódott vendégvadász a megyében, a vadászatszervezők nem győzték menteni a mundér becsületét.

Zajlik az élőnyúl-befogás is, jóval gyengébb a korábbiaknál, így kisebb az export, kevesebb a bevétel. A nyúlnál sem tudunk igazán jobb magyarázatot adni, mint a fácánnál: a víz, az időjárás, a ragadozók a felelősek az állomány eltűnésért.
Ahol nagy mennyiségben nem bocsátottak ki fácánt a területre, ott szegre akaszthatják a puskát. Januárban és februárban már nem is tartanak fácánvadászatokat. Még jó, hogy az olaszok karácsony körül lényegében befejezik az apróvad lövését — az ünnepre viszik haza a zsákmányt —, így nem kell nekik nemet mondani.

Forrás: Beol