téli szemestakarmány kiszórás, vadetetésvadgazdálkodás | Szemestakarmánnyal és táppal etetik az őzeket a vadászok Lakitelek környékén.
A téli időszakban szükség van arra, hogy a vadásztársaságok élelemmel lássák el a területükön lévő vadakat. A Lakiteleki Földtulajdonosok Vadászati Közössége heti két alkalommal visz élelmet az őzeknek.

Negyven etetőt tartanak nyilván a lakiteleki vadászok, a több mint ötezer hektáros területükön. A szigeti részt most a megáradt Tisza miatt víz borítja, ott nem lehet etetni a vadakat. A társaság tagjai azt remélik, hogy nem sok őz rekedt bent a hullámtérben.

A felső területeken azonban szép számmal vannak őzek, és a kondíciójuk is megfelelő, állapította meg Cseh István vadászmester és Seres Tamás vadőr, a hétfői etetés alkalmával. Hetente két alkalommal visznek eleséget, főleg kukoricadarát és tápot az állatoknak. Egy-egy hét alatt 15-20 mázsát szórnak ki a különböző nagyságú etetőkbe. A mostani havas viszonyok között fontos táplálék ez az őzeknek, mert a hó alatt nem tudják felkutatni, a számukra szükséges eledelt. Valamennyi etetőnél fellelhető volt az állatok nyoma.

Apróvadból, nyúlból és fácánból viszont kevés van a területen, de véleményük szerint ez országos probléma. Az őz állományra azonban nagyon büszkék. Ebből van ugyanis a fő bevételi forrásuk. Az őzbakok kilövésére nem csak az ország különböző részéről, de a határon túlról is érkeznek vadászok, akik jó pénz fizetnek érte.

Forrás: Baon