sikeresek a vadászvizsgára felkészítő tanfolyamok tolna megyébenAlapos ismeretek, felkészítés kell, három elméleti, két gyakorlati részből áll a számonkérés Ki lehet ma Magyarországon vadász? Erre a kérdésre kétféleképpen lehet választ adni.
Az egyik megközelítés szerint a jogszabályi feltételeket kell ismerni. Ezek szerint betöltött 18. életév, állami vadászvizsga, és természetesen vadász lőfegyver megszerzése a feltétel. A másik megközelítés kicsit hosszasabb és egzakt módon nehéz körülírni. Az igazi vadászok szerint ugyanis a jogszabályi feltételek teljesítésével az illető még csak puskás ember lesz. A vadásszá válás folyamata az ennél jóval több. Aki az utat már végigjárta, megtapasztalta, hogy az addig megszerzett tudás - akárcsak az élet más területén - nem jelent teljes felkészültséget.

A Tolna Megyei Vadászszövetség jogszabályi és emberi szempontból egyaránt igyekszik, segíteni az érdeklődőknek. Immáron ötödik éve szerveznek az első lépés, azaz a vadászvizsga, sikeres megtételéhez szükséges felkészítő tanfolyamot - mondta dr. Király István, a Tolna Megyei Vadászkamara titkára.
A jelenlegi állami vadászvizsga rendszer több modulból áll és komoly felkészültséget igényel a sikeres teljesítése. A vizsga három elméleti és két gyakorlati elemből tevődik össze, amelyek között állattani ismeretekről, a vadászat gyakorlatával és a fegyverekkel kapcsolatos széles körű ismeretek elsajátításáról kell számot adnia a jelölteknek.
A vadászszövetség által szervezett felkészítő előadásokat évente átlagosan ötven-hatvan fő veszi igénybe. Az előadásokat magasan kvalifikált szakemberek tartják, akik a vadgazdálkodással kapcsolatos elméleti és gyakorlati ismeretek terén napra készek. Az előadásokon lelkiismeretesen részt vevő, konzultáló személyek eredményes vizsgaaránya az elmúlt öt év folyamatosan növekedő színvonalának köszönhetően 80 és 100 százalék között van.
- Az elmúlt öt év tapasztalata alapján elmondhatjuk, hogy ha valaki vadászat terén, mint sportvadász korrekt ismeretekre kíván szert tenni, akkor azokat a megyében egyedül nálunk kaphatja meg. Az elmúlt év végétől megújult környezetben, magas technikai színvonallal állunk a vadászat tevékenységének megismertetése terén az érdeklődők rendelkezésére - mondta dr. Király István.

A megyei vadászszövetségnél a következő vadászvizsgára felkészítő tanfolyam február 25-én indul Szekszárdon. A 48 órás képzés négy hétvégén történik, péntek-szombati napon. Bővebb információk a következő telefonszámon kaphatóak: 06/30-2394640.

A problémák ugyanazok, mint a fémgyűjtésnél
Az illegális agancsozás nem csak Tolna megyében probléma. A szakemberek szerint szervezett bandák fésülik át az erdőket, szedik össze az elhullajtott szarvasagancsokat, amiből a feldolgozók a kabátgombtól kezdve a bicskanyélen át a kalapdíszig számtalan terméket készítenek. Hiába van engedélyhez kötve a gyűjtés, érvényt szerezni a törvénynek
nagyon nehéz, szinte lehetetlen. Olyan az illegális agancsozás, mint a fémgyűjtés, ugyanazok a problémák itt is. Orgazdák vásárolják fel, akik ezt megpróbálják különböző helyekről származó engedélyekkel „tisztára mosni". Egyszerre csak a semmiből feltűnik tíz-húsz mázsa agancs, ami
valahonnan bekerült a rendszerbe - magyarázza Kosaras Zoltán, a megyei földművelésügyi igazgatóság vadászati és halászati osztályának vezetője.
A régióban - Somogyban és Baranyában - a felvásárlók kétezer forint körüli áron veszik át az elhullott trófeákat, majd adják tovább.

Forrás: Tolnai Népújság