vadászokAz új – 2009-ben meghozott – Vadászati és vadgazdálkodási törvény lehetővé tette a vadásztársaságoknak, hogy kiváljanak az eddigi szervezési formából és újból önálló jogi személyként gazdálkodjanak saját területükön.
Erről a topolyai vadászok február első vasárnapján döntöttek rendkívüli közgyűlésükön. A 102 tagot számláló, mintegy 9800 hektáron gazdálkodó társaság 67 vadásza volt jelen a gyűlésen, akik egyhangúlag a kiválásra szavaztak.

Topolyán a szervezett vadászat kezdete már a XIX. század utolsó évtizedeire datálható. Amint azt az 1883-ban meghozott vadászati törvény lehetővé tette, megalakult az első vadászegylet, amelynek jogutódja ma is működik. Az 1992-ben életbe lépett úgynevezett miloševići vadásztörvény a mintegy 100 éves múltra visszatekintő társaságot az akkor csupán politikai indokokból létrehozott vadászegyesületbe kényszerítette.

A topolyai terület az Észak-Bácskára jellemző adottságaival kimondottan az apróvadas területek sorába tartozik. A nyúl- és fácánpopuláció a terület vadeltartó lehetőségeinek felső határán mozog még az idén is, amikor a 2010. év mostoha időjárása miatt elmaradt a nyúlszaporulat, a fácánállomány pedig mintegy negyedével csökkent. Az idei első szúrópróbaszerű vadszámlálás azt mutatta, hogy az állomány kellő számban és a szaporodási időszaknak megfelelő kondícióban vészelte át a telet. Ez gyakorlatilag igazolta a társaság vezetésének azt a döntését, hogy rövidítse a nyúlvadászat idényét és lemondjon az élőnyúlfogásból származó bevételről. Ezen intézkedéseknek hála, sikerült megóvni az alapállományt, amely megfelelő időjárás közepette a 2011-es idényben biztosíthatja mind a kellő terítéket, mind a bevételt.

A topolyai vadászok önállósulási döntése szempontjából az általuk birtokolt (vagy inkább használt) terület nagysága és a rendelkezésre álló vadállomány azért fontos, mivel az új jogszabály előírja a kilövési tervben szereplő vadmennyiség értéke 10 százalékának előlegezett befizetését, illetve minden elejtett vad után a jövedéki adót is le kell majd szurkolni, a vadászatot követően azonnal. Ezenkívül ki kell gazdálkodni legalább egy vadőr fizetését, valamint a terület igazgatójának juttatását is.

Ez csak úgy lehetséges, ha elegendő vaddal kellőképpen gazdálkodnak. Hogy a topolyai vadászok tudnak gazdálkodni, már számtalanszor bebizonyították az elmúlt 120 év alatt. És bizonyítani tudják a jövőben is mindaddig, amíg vadászni lehet ezen a vidéken.

Forrás: Magyar Szó