figyelik a szalonkákatMegyei körkép - Az Európai Unió madárvédelmi irányelve alapján a költéshez vonuló madarak lelövése tilos. Éppen ezért a magyar vadászok most kilövés helyett tudományos munkával töltik a tavaszt.

Európában a szalonka terítéke jóval egymillió fölött van, miközben hazánkban évente alig pár ezret lőttek a vadászok. Csakhogy míg a kontinens nyugati felén ősszel, addig nálunk tradicionálisan tavasszal vadásztak rá, ez pedig gondot jelent az unió érvényes direktívája szerint. A harmincéves előírást nem tudják megváltoztatni a magyar vadászok, de szeretnék bebizonyítani, hogy a magyar teríték a vonuló állomány teljes mortalitásának egy százaléka alatt marad. Ez pedig olyan alacsony mérték, amellyel az unió nem foglalkozik. Ehhez viszont becsülni kell a vonuló állományt, annak nagyságát.

A vadászszövetség, a vadászkamara és két egyetem együttműködésében 2009-ben vette kezdetét a magyar erdeiszalonka-program. Országszerte 901 megfigyelési pontot állítottak fel 467 vadásztársaság területén, Veszprém megyében 33 vadgazdálkodási egység vesz részt a számlálási programban, összesen 73 helyen figyelik a madarakat. A szalonkamonitoring megyénkben idén február 12-én kezdődött. A munkában részt vevő vadásztársaságok a vadászati szövetséggel folyamatosan kötik a szerződéseket.

Ezek alapján lehet engedélyt kérni a földművelésügyi hivatalokban. Újdonság a korábbi évhez képest, hogy a most kiadott engedély már nemcsak egy évre szól, hanem a 2011-14 közötti időszak- ra. A mintagyűjtés időszaka, vagyis a hagyományos szalonkavadászati idény kiszélesedett, ezen belül három szakaszt (március 5-ig, március 6. és 26. között, március 27-től április 10-ig) különböztetnek meg.

A mintákat továbbra is a Soproni Egyetemre kell beszolgáltatni, a monitoringadatokat pedig a Gödöllői Egyetem várja.

Forrás: Napló Online