hurokkal vadásznak az orvvadászokA tavasz közeledtével újból megjelentek az orvvadászok, az illegális agancsgyűjtők, a budai hegyekben ismét találni hurkokat, csapdákat. Az elmúlt napokban tíz vaddisznó és egy szarvas pusztult el, amikor az agancsgyűjtők elől menekülve a Gyarmatpuszta melletti Jancsári-tó jegére futottak. A kár mintegy kétmillió forint. Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt. szóvivője elmondta, hogy az agancsgyűjtők időnként direkt űzik, hajtják a vadat, hogy a szarvas agancsa a menekülés közben leessen. Már találni hurkokat is az erdőben.

A szóvivő szerint megdöbbentő, hogy Budapest határain belül, a 21. században valaki ezzel a legkegyetlenebb módszerrel próbál állatot illegálisan elejteni. A vékony drótba a nyakával beleszoruló vad lassú kínhalállal fullad meg. Általában őzet vagy nyulat ejtenek így el, de a hurok veszélyes lehet az erdőben sétáltatott, a gazdájától kissé messzebb elcsavargó kutyára is.

A Pilisi Parkerdő munkatársai, vadászai a hurok mellett megtalálják az orvvadászat más nyomait is, esetleg a vad maradványait, vagy lövést hallanak. Minden ilyen esetben feljelentést tesznek. Lomniczi Gergely hangsúlyozta, hogy ezekben az esetben az elkövetőnek nemcsak lopás, hanem állatkínzás miatt is felelnie kell.

Forrás: MR' Kossuth