jávorszarvasA svéd vadászok kevesebb jávorszarvast lőnek ki, cserébe a farkasok vadászzsákmányáért.
A következmény az lett, hogy a jávorszarvaspopuláció növekedett és az erdőtulajdonosoknak minden évben milliárdos veszteségeket okoznak – olvasható a Nordic Forestry oldalon.
Per Fenger Krog, a Stora Enso Skog erdészeti vállalat körzeti igazgatója  kijelentette: - Nem tudunk elfogadni egy nagyobb jávorszarvas-populációt és az ebből eredő kárt, azért mert nekünk van a farkas populációnk. Sok a veszteségünk, sok millió, több annál, amit a vadászatból származó jövedelemként kapunk.

A farkasok belépésének nem volt hatása a jávorszarvasok által az erdőkben okozott kárra. A Svéd Erdészeti Szolgálat szerint a jávorszarvas által okozott kár, éppen olyan mértékű, mint volt tíz évvel ezelőtt. Az erdőtulajdonosoknak ez évi 1,3 milliárd svéd korona (150 millió euró)
költséget jelent.
A Svéd Erdészeti Szolgálat szerint a vadászok azért lőnek le kevesebb jávorszarvast az előírásoknak megfelelően, hogy a farkasok miatt elég magas szinten tartsák a jávorszarvas populációt. Sverker Rosell, a karlstadi Svéd Erdészeti Szolgálat vadgazdálkodási szakértője, beismerte a rádióban, hogy néhány esetben ezt a kompenzációt némileg eltúlozhatták.

Gunnar Glöersen, a Svéd Vadász Szövetség vadászati tanácsadója szerint ne tekintsék kivételesnek azt, hogy a vadászok kárpótlást kapnak azért, hogy a farkasok jávorszarvasra vadásznak.

Forrás: ForestPress