medvetámadásA medvetámadások okait és a hatékony védekezés lehetőségeit kutatja a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság.
Mihai Pop, a háromszéki környezetvédelmi hivatal szakembere tegnap arról számolt be, hogy Hargita, Kovászna és Vrancea megyékben vizsgálják a medvetámadások, illetve a medvék által okozott károk körülményeit és értékét.

A medvetámadások okait és a hatékony védekezés lehetőségeit kutatja a Kovászna Megyei Környezetvédelmi Igazgatóság. Mihai Pop, a háromszéki környezetvédelmi hivatal szakembere tegnap arról számolt be, hogy Hargita, Kovászna és Vrancea megyékben vizsgálják a medvetámadások, illetve a medvék által okozott károk körülményeit és értékét. Eddig a 2008-2009 közötti időszak incidenseit összesítették, és kiderült, hogy ebben az időszakban összesen 198 medvetámadás volt.
Maci a málnásba...

A szakemberek azonban megállapították, hogy az esetek java részét – 70 támadásból tizenegyet – „erre szakosodott” medve követte el: ha az állatok „rászoknak” a garázdálkodásra, akkor újra és újra kárt okoznak. Az adatok szerint Bálványos és Tusnád környéke bizonyult a legkockázatosabb vidéknek: a helyieknek itt gyűlt meg a legtöbbször a bajuk a medvékkel. Mihai Pop azonban emlékeztetett: bármilyen jelentősek is a károk, a hatóságok mindössze egy esetben hagyták jóvá a veszélyes medve kilövését.

Tavaly augusztusban ugyanis egy bálványosi medve már a házakba is kezdett betörni. A háromszéki hatóságok ekkor segítséget kértek a Vrancea megyében működő állatmentő szolgálattól is, amely medvemenhelyre szállította a kilőtt állat árván maradt bocsát.

Mihai Pop hozzátette: a medvepopulációt felmérő program keretében eddig 170 medvék által lakott barlangot azonosítottak a három megyében, ezek egy részében videokamerát, mozgásérzékelőket helyeztek el, hogy követni tudják az állatok viselkedését. További harminc esztenát, és szabadon működő méhészeteket szereltek fel korszerű villanypásztorokkal és riasztó készülékekkel, hogy a zsákmány után kutató állatot távol tartsa.
Amikor az állat visszaüt

A környezetvédők szerint nem védhető minden veszélyeztetett hely ilyen módon, de a kezdeményezők szemléltetni szerették volna azt, hogy vannak hatékony módszerek, amelyekkel megfékezhetőek a jelentős eszmei értéket képviselő medvék. A medveállomány változó: Kovászna megyében a vadászterületek gondnokai 978 medvét jelentettek be, az ugyanolyan életkörülményeket biztosító Vrancea megyei vadászok 300 körüli létszámról tudnak.

A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Hatóság „medvebarát” felmérést is készített a lakosság körében, amely meglepő eredménnyel zárult: a 430 megkérdezett közül 3 hibáztatta a támadásokért a nagytestű állatot.

Forrás: Új Magyar Szó