gondot okoz a túlszaporodott medveállományCsak messziről kedves nő a védett állatok, köztük a medvék száma Székelyföldön.
Élőhelyük pusztulása miatt egyre gyakrabban tévednek emberlakta területre, s ezzel nemcsak a mezőgazdaságnak okoznak komoly gondokat. Az Európai Unió országaiban a medvét, a hiúzt, a farkast és a vadmacskát a Berni Egyezmény védi, vadászatát szigorúan tiltja. Romániában azonban a védett állatok állománya jelentős növekedést mutat, ezért lehet vadászni az Európában kihalófélben lévő állatokra. Az állományt minden évben a vadásztársulatok képviselői, a környezetvédelmi szakemberekkel közösön mérik fel, ezt követően a szaktárca meghatározza az elejthető vadak számát.

Több mint 7.000 medve él Romániában, 20%-uk Hargita megyében. Emellett 379 farkas és 230 hiúz is tanyázik az itteni fenyvesekben. Az itteni állatok száma idén kicsit nőtt. Az illegális fakitermelések miatt a nagyvadak élőhelye beszűkült, így a medvék egyre gyakrabban tévednek emberlakta területekre. a medvetámadásokat általában nagy médiafigyelem kíséri, ezért a megtorló intézkedéseket a közvélemény is támogatja. A barnamedve azonban Európa országaiban már kihalt, kézenfekvő kérdés tehát, hogy a túlszaporulatot miért nem helyezik el más országokban.

Forrás: Erdély.ma