rétisasÚjabb sast lőttek le nemrégiben - ezúttal Zalában. A rétisas hazánk legnagyobb termetű ragadozó madara, fokozottan védett!
Természetvédelmi értéke egymillió Ft. Országunkban kb. 200 pár költ, ám néhány évtizede még csak tucatnyi költőhelyet ismertek a szakemberek. Szárnyfesztávolsága 2,2 m is lehet, és testtömege 5 kg körüli, mégis egyike a legártalmatlanabb ragadozóinknak. Írjuk mindezt gazdasági, elsősorban vadgazdálkodási szempontból. Mérete ellenére, vagy éppen azért nem a legügyesebb ragadozó, így elsősorban legyengült vagy beteg vízi szárnyast, halat és dögöket fogyaszt. Emiatt nem jelent veszélyt a természetvédelmi, erdészeti és mezőgazdasági szempontból sokszorosan túltartott nagyvadállományra. Ennek ellenére sajnos évente több eset is előfordul, amikor rétisast vadászfegyverrel lelőnek, vagy mérgezés miatt pusztul el egy-egy példány.

A legutóbbi megdöbbentő eset a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén történt, ahol a természetvédelmi őrszolgálatot Galambok település külterületére riasztották a mezőőrök. A természetvédelmi őrök egy aktívan használt vadászles és kukoricaszóró közelében néhány napja lelőtt fiatal rétisas tetemét találták meg.
Fokozottan védett faj egyedének elpusztításáról lévén szó az eset bűncselekménynek minősül, így a rendőrség is kivonult. A helyszínen is megállapítható volt, de a másnap elkészített röntgen felvételen egyértelműen látszott, hogy a madarat lelőtték. A testüregben sörétszemet lehetett látni.
A rendőrség kiemelt bűnesetként megindította a nyomozást, és első körben a területen vadászati joggal rendelkezőket hallgatták ki. A Pat, Galambok és Zalakomár térségében vadgazdálkodó vadásztársaság a szóró környékének kizárólagos vadászati jogát egy külföldi bérlőnek adta bérbe több évre. A bérlőkön, vendégeiken és az általuk foglalkoztatott két hivatásos vadászon kívül más jogszerűen nem vadászhat a területen. Nem lehet kizárni ugyanakkor annak lehetőségét sem, hogy illetéktelen személyek orvvadásztak. A nyomozás még folyamatban van.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén két év alatt ez a negyedik olyan napvilágot látott eset, amikor rétisast szándékosan pusztítottak el. A nem felderített esetek száma biztosan jóval nagyobb, hiszen éppen a szóban forgó területről jelentettek be az elmúlt évek során két rétisas lelövést, ám ezeket előkerült tetemek nem igazolták. A mostani ügy és a közben kiderült információk azonban valószínűsítik e hírek hitelességét.

Az eset sajnálatos árnyékot vet a hazai vadásztatásra. Különös aggodalmat éreznek a természetvédők akkor, amikor magas vadászati körök fontolgatják néhány védett rgadozómadarunk vadászhatóvá tételét. Gondoljunk csak bele! Ha az egerészölyv vagy a barna rétihéja vadászhatóvá válik, ki szavatolhatja, hogy nem kerülnek terítékre „véletlenül” más, jóval ritkább ragadozók is. Pillanatnyilag egyértelmű a helyzet, mert egy fajra sem szabad puskát emelni, így ha egy lelövés történik, az csak jogszerűtlenül eshet meg. Egy-két faj beemelése a vadászható fajok körébe jó mentséget szolgáltatna a tévedésre és a felelősség elkenésére. Számos vizsgálat bizonyította már, hogy a gyakorivá vált egerészölyv apróvad fogyasztása elhanyagolható, így vadgazdálkodási kártétele is csekély.

Forrás: Greenfo