megkopott a vadászati törvény?Komoly változtatásokra szorul a vadászati és a lőfegyverekről szóló törvény - vélik a szakmai szervzetek. A somogyi vadászkamara elnöke szerint szigorúbban kell fellépni az orvvadászat ellen, ennek egyik módja pedig, hgoy bűncselekménnyé minősítik azt.

Immár 15 éves a vadászati törvény és az elmúlt évek alatt a gyakorlat sok esetben felülírta a jogszabályt, több probléma is felszínre került - véli a Somogy Megyei Vadászkamara elnöke. Boda Pál szerint: elérkezett az idő a változtatásra. A megyei szakmai szervezet több javaslattal is élt már.

dr. Boda Pál, elnök, OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete:
"Az orrvadászatot bűncselekménnyé nyilvánítsák, jelenleg szabálysértés, a bűncselekménnyé nyílvánítástól egy nagyobb büntetőjogi védelmet várunk, nagyon elszaporodott sajnos az orvvadászat Somogyban. Az egész vadásztársadalomnak, mező-erdőjáró embereknek össze kell fogni, ennek a jelenségnek a visszaszorítására, mert ez nagyon káros a vadállományra és a vadászokat is negatívan érinti. "

Boda Pál szerint a földtulajdonosi közösség rendszerét is át kellene gondolni, hiszen akad olyan, hogy egy területnek akár több száz tulajdonosa van. Ez pedig komoly gyakorlati problémákat vet fel. A megyei vadászkamara elnöke úgy gondolja, ismét alkalmazni kellene az ún. mínuszpontozás rendszerét.

dr. Boda Pál, elnök, OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete:
"Megszigorítani a trófeabírálattal kapcsolatos negatív megítélésű trófeáknak az elejtését. Ugyanis ez egy olyan irányt vett, hogy több a nem megfelelő kilövés."

Korábban a hibás kilövéseket szankcióval sújtották, ez azonban pár évvel ezelőtt megszűnt. Elméletileg tehát bármilyen vadászható faj kilőhető, habár a vadászetika mást diktál.
A vadászati törvény módosításával kapcsolatban nemrégiben felvetődött az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökének azon javslata, mely szerint több védett madárfajt is vadászhatóvá tennének. Az illetékes minisztérium cáfolta az elképzelést - mondván nincs napirenden ilyen módosítás.

Szentpáli András, kaposvári alelnök, Magyar Madártani Egyesület:
"Nálunk itt még megvan az a madársokszínűség, az állatvilág sokszínűsége, amely az Unió többi országában már nincsen meg. S éppen ezért a mi felelősségünk az, hogy ezt a sokszínűséget megőrizzük. Az hogy egy-egy fajt védetté nyilvánítunk az lehet, hogy itt számunkra gyakori, de Európában már nem, mert onnan lehet pont a szóban forgó faj már eltűnt."

Ilyenek például a különböző ragadozó fajok (egerészölyv, héja, barna rétihéja), amelyek még nagy számban található meg hazánkba, ellentétben Európa más országaival. A szakemberek abban egyetértének változtatni kell a vadászattal foglalkozó törvényen, ezt azonban mindenképp egy széleskörű társadalmi vitának kell megelőznie - teszik hozzá az érintettek.

Forrás: Somogy Televízió