őzbakAz országos top 10-be is bekerülhet az az őzbaktrófea, melyet hétfőn Békéscsabán bíráltak. Az aranyérmes agancsú bakot a település külterületén lőtte egy szlovák vadász. Trófeabírálatra már két aranyérmes vaddisznóagyarat is bevittek.

Nemzetközi bírálati képlet alapján pontozzák az őzbaktrófeákat megyénkben is. Figyelembe veszik a szárhosszokat, a köbtartalmat, a kiskoponyás, 24 órás tömeget, a gyöngyözöttséget, a koszorút, az ágvégeket, az alakot, a formát, a szabályosságot, a szárterpesztést.

Az őzbakok ősszel hullajtják el az agancsukat, télen építik fel, az idei agancsfelrakás a közepesnél gyengébb. Ennek oka, hogy a kedvezőtlen időjárás, a belvízben való mozgás, a táplálékhoz jutás rengeteg energiájukat emésztette fel.

Békés Jász-Nagykun-Szolnok megyével karöltve így is a legjobb minőségű bakokat produkálja az országban. Köszönhetően ez a vadászoknak is, akik gondosan etetik, vigyázzák az állományt, a jó élőhelyi adottságok mellett ez a siker titka.

Az eddig elbírált trófeákról, a vadászat és a vadállomány állapotáról a Békés Megyei Hírlap május 10-ei számában olvashat részletesen.

Forrás: Beol