pechtol jánosAz időjárás nem fogadta kegyeibe szombaton a somogyi vadásznap résztvevőit. Ám az eső ellenére is mintegy ötezren fordultak meg Somogyzsitfa-Szőcsénypusztán.
Nemcsak a rendezvény látogatóinak a száma nő évről, évre, hanem az elnökségben helyet foglalóké is. Mind többen akarják demonstrálni a vadászat népgazdaságban betöltött szerepének fontosságát.
– Összejöttünk Szőcsény mezején, hogy megünnepeljük a vadat, a vadgazdálkodást és a vadászatot – ezekkel a szavakkal köszöntötte a megjelenteket Boda Pál, az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) Somogy megyei szervezetének elnöke.
– Somogy, a nagyvad hazája – mondta Pechtol János, az OMVK főtitkára. – Itt kevesebb a gond, mint másutt az országban. A gondokon csak akkor tudunk úrrá lenni, ha van lehetőségünk eredményesen tevékenykedni, ha mindannyian összefogunk és szakértelmünk legjavát adva megpróbáljuk a magyar vadászatot és vadgazdálkodást felvirágoztatni. Semjén Zsolt fogalmazta meg programjában, hogy vissza kell állítani a magyar vadászat jó hírnevét és becsületét. De ezt csak az érdekvédelemmel, a hatóságokkal és a vadgazdálkodásban tevékenyen részt vevőkkel közösen lehet megvalósítani.
Az elmúlt egy évről szólva Pechtol János sikernek könyvelte el, hogy megváltozott a kereskedőkre és vadgazdálkodókra hátrányosan ható reklámtörvény, ami tiltotta a lőfegyverek hirdetését.  Tíz éves küzdelem után sikerült elérni, hogy az orvvadászat külön büntetőjogi kategória. Sajnos a vadorzás nemhogy csökkenne, folyamatosan nő.
– Reményeink szerint az új fegyvertörvény – levetkőzve a bürokráciát – egyszerűbbé teszi az eljárási rendet és megszűnnek a fegyvertartás meghosszabbítása során fellépő anomáliák is – mondta Pechtol János.
A vadásznap hagyományos programjai sem hiányozta Szőcsénypusztáról. Volt Hubertus mise és fogadalmat tettek az első vadászjegyes vadászok. Sor került kitüntetések átadására is. A véradó programban ismét karjukat nyújtották a vadászok a civilekért. A somogyi vadászhölgyek saját készítésű süteményeik értékesítéséből befolyó összeget a megyei kórház gyermekosztályának ajánlották fel. A vadásznapi programot a vadásztársaságok bemutatkozása, a területükön terítékre hozott legjobb trófeák közszemlére tétele, íjász-, solymász- kutyás bemutató, gyermekrajz verseny, képző és iparművészeti kiállítás, kulturális műsorszámok színesítették.

Az eső ellenére ünnep volt Szőcsénypusztán, a 130 éves szervezett magyar vadászat, és a somogyi Nimródok ünnepe.

Forrás: Sonline