sasfiókákat engedtek szabadonA fiókákat egy fészekből lopták el ismeretlenek és egy vadásznak próbálták őket eladni - eszmei értékük 1 millió forint.

Három védett parlagisas-fiókát engedtek szabadon a természetvédők Hatvan közelében. A fiókákat egy fészekből lopták el ismeretlenek és egy vadásznak próbálták őket eladni, egyenként 200 ezer forintért. A vadász szólt a rendőröknek. A fiókákat így sikerült megmenteni, a tolvajokat még keresik. A parlagi sas fokozottan védett madár, mindössze 120 pár él Magyarországon. Egy fióka eszmei értéke 1 millió forint.

Hátizsákba rakták a sasfiókákat, úgy húzták fel őket kötélen a fészekbe. A három parlagisas-fiókát ismeretlenek szedték ki a fészkükből néhány hete. Egy vadásznak próbálták meg eladni őket. Nem tudták, hogy a férfi civilben állatvédő.

„Egy egyszerű faládába voltak betéve. Semmiféle alom nem volt alattuk. A kollégámmal úgy beszéltük meg, hogy ha ő jónak látja, és ha odaadják, mind a három madarat vásárolja meg” – meséli a történteket Szilágyi Ferenc vadász, a Fehérkereszt Állatvédő Liga tagja.

A tolvajok egy rendszám nélküli terepjáróval mentek el a vadászhoz, elvitték egy ismeretlen helyre, és ott adták át neki a fiókákat.

„Másnap késő délután ismét jelentkeztek a házamnál, elvittek egy külső helyszínre, ahol a faládában ugyan az a három madár volt. Két madár adásvételéről volt szó, a harmadikat sikerült tőlük elkérni" – mondja a vadász

A fiókákat mostanáig a Madártani intézetben gondozták. Vasárnap délután vitték vissza őket a természetbe. Hatvan közelében helyezték el őket két másik parlagi sas fészkében. A parlagi sasok nem bántják más szülők kicsinyeit, sőt fel is nevelik őket.

Magyarországon 120 pár parlagi sas él. Eddig még nem volt arra példa, hogy valakik fiókákat loptak volna azért, hogy eladják őket.

Forrás: Hiradó