szarvasbikaA nagyvadak minőségi javítása érdekében indokolt a trófeabírálati rendszer felülvizsgálata, amit a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) tervez – mondta a Magyar Hírlapnak Pechtol János, az Országos Magyar Vadászati Védegylet ügyvezető elnöke.
Pechtol szerint nehéz szezont zártak a vadásztársaságok, az árvíz és a belvíz az apróvad állomány szaporulatát szinte teljesen kipusztította, a ragadozók pedig a megmaradt törzsállományban okoztak károkat.

Míg Békés és Szolnok megye korábban az ország apróvad terítékének felét adta 500 ezer darabbal, most a fácán és a nyúl terítéke e két megyében összesen 150 ezer darab – mondta Pechtol. Az ügyvezető elnök szerint a nagyvadaknál jobb a helyzet, a természeti csapások nem befolyásolták jelentősen a darabszámot, de problémát jelent az állomány fiatalodása, kevés az aranyérmes trófea. A társaságoknak ezért önkorlátozást kell gyakorolni, s a kiváló egyedeket hagyni kell megöregedni.
A vadászati, vadgazdálkodási ágazat helyzetének javítása érdekében mielőbb meg kell alkotni a nemzeti vadgazdálkodási programot, amely konkrétan megfogalmazza a feladatokat egy-egy vadászható faj esetében, de a természeti egyensúly fenntartása céljából a védett fajokkal való gazdálkodást is felül kell vizsgálni – jelentette ki Pechtol. Elmondta azt is, hogy a vadásztársaságok helyzetét javíthatja az a napokban megjelent rendelet, amely lehetővé teszi számukra a vadhús közvetlen értékesítését.

Forrás: Agromonitor