vadásztalálkozóA II. Temes Megyei Vadász Fesztivált, azaz a vadászok találkozóját június 26-án rendezték Temesváron.
A Szeged és Temesvár közötti testvérvárosi kapcsolat és nem utolsósorban a Csongrád Megyei Vadászkamara és Megyei Vadász Klub valamint a Temes Megyei Vadász Egyesületek közötti kitűnő baráti és szakmai kapcsolatok eredményeképpen népes delegációval vettünk részt a rendezvényen.

A találkozóra a Temesvár melletti Padurea Verde (Zöld Erdő) a Vadász Egyesület DIANA Céllövő pályán került sor, az egyesületeik igen népes és reprezentatív részvételével. Egységes sátorral és változatos standjaikon vadász életüket trófeákkal és egyéb vadászati tárgyakkal bemutatva jelentek meg.

Kis csapatunkat és sátrunkat megtisztelte látogatásával a Temes Megyei Önkormányzat alelnöke a rendezvény fővédnöke, Szabó Ferenc Temesvár Városi önkormányzat képviselője, Cornel Lera a Megyei Vadász Egyesület Igazgatója, és az Egyetem rektor asszonya is.

A rendezők önálló sátrat és standot biztosítottak részünkre. Az előzetes megbeszélés szerint a rendezvény sok programjában közreműködhettünk. Nagy elismerést kapott kürtös kamara együttesünk, akik (Gálfi István és a Héjja fívérek) az ünnepélyes megnyitó rangját emelték nem csupán előadásukkal, hanem reprezentatív formaruhájukkal is.

Sátrunknál trófea kiállítást rendeztünk bemutatva régiónkat. A Szegedi VTV forgató csoportja - Márok Tamás riporterrel - is velünk jött, az eseményeket és több beszélgetést is rögzítettek.

A vadász munka kutya verseny egyik bírájának felkérték közülünk Bajusz István elismert vadász kutya tenyésztő és kynológus vadásztársunkat.

Nem maradtunk ki a "legszebb vadász sátor" értékelő bizottságból, a gasztronómiai zsűriben pedig Szőke Török Csaba tapasztalatokat szerezhetett az elkövetkező otthoni vadásznapi főzőversenyünk zsűri munkájához.

Mondhatjuk, már hagyományosan nagy sikere volt bográcsban készült étkeinknek. Sok "törzs vendég" kereste fel standunkat (tavaly már megismerték szakácsainkat főztjét). Megkóstolhatták sokszoros győztes szakács mesterünk Nagy Sanyi bátyánk rókagombás vadsüldő pörköltjét és az ehelyt tavaly első díjas (most "csak" második helyezett) Papp Laci szegedi filézett vegyes hallevét. Mondhatom mindkét bográcsot "kitörölték"!

A sok szakmai program mellett folyamatosan változatos műsort láthattunk a színpadon. Volt itt többféle színes nemzeti népzene, tánc és dal (román, magyar, német, szerb), hiszen Temes megye - így vadászai is - soknemzetiségű régió.

A legváltozatosabb talán a mintegy negyven sátornál főzött ételek sora volt. A halnak, vadnak, másféléknek sokféle specialitását készítették bográcsban, roston. A román konyhaművészet remekei készültek itt, sok gombás, zöldséges, különleges fűszerezésű tokányok, csorbák (levesek). Mellettünk a Birda -i Egyesület elnöke Dan Lambert Hodoneantu irányításával (Ő a Timis Diana vadász újság főszerkesztője is) almás! zerge tokány (a Retyezátből való) és rozmaringos-zsályás-vörösboros (meg ki tudja milyen titkos anyagok) csodálatos harcsa paprikás készült. Érdekes ízeket vonultattak fel a szomszéd Szerbiából érkezett vadászok cserép edényekben készített bab és birka csorbáikkal.

Tavalyhoz hasonlóan valamiért most is óriási sikere volt Ireana Sarkadi asszony gyümölcs bélésű tészta gombócának! Nem tudott annyit készíteni amennyi el nem fogyott! Valamit "tud" mert szarvas tokánya (mellé puliszka) tavaly első, most második helyezést ért el!

Nem is hagytam békét Neki, ameddig meg nem ígérte, hogy az általa képviselt vadász egyesülettel eljönnek augusztus 27.-én Sándorfalvára a Csongrád Megyei Vadásznapra trófeáikkal és bográcsaikkal, meg a gombóccal!

Kegyes volt az időjárás, vendégszeretőek vadász barátaink, jól sikerültek a programok és főztjeink.

Közelebb kerültünk egymáshoz testvér város, vadász és ember és ez a legfontosabb!

Reméljük találkozunk Sándorfalván augusztus 27.-én, ahova sok színes programmal várjuk a hazai és határon túli vadászokat, minden természet kedvelőt és a Szegedieket!

Forrás:Országos Magyar Vadászkamara