megfulladt a tóba űzött őzA szarvast, őzet legtöbbször a húsáért lövik illegálisan, a trófeák nem fontosak a tilosban járó puskás emberek számára, akik sok kárt okoznak.
A Gárdonyi Rendőrkapitányság illetékes nyomozói  a Fehér Kereszt Állatvédő Ligafeljelentése alapján ismeretlen tettes ellen nyomoznak egy különös módon elkövetett állatkínzás bűntette miatt. Az áldozat egy őz volt. A feljelentés szerint behajtották a kutyák egy tóba, ahol elpusztult.

- Az orvvadászokat nagyon nehéz tetten érni - Tóth Károly, a  VADEX Mezőföldi Erdő- és Vadgazdálkodási Zrt. vadászati ágazati igazgatója és  munkatársai tudják, hogy  az orvvadász olyan   elszánt  és veszélyes ember, aki inkább lő, minthogy hagyná, hogy elfogják. - A hivatásos vadászokon kívül a vadat gyakorlatilag  semmi nem védi az illegálisan  károkat okozó illetéktelenekkel szemben.  Nagyon megalapozott bizonyítékokat kell felmutatni, hogy egy feljelentés eredményeként elmarasztaló ítélet szülessen, ha jogtalan vadászaton kapunk valakit. A vad és a gépkocsi ütközése esetében ritkaság, hogy az autós kihívja a rendőrséget, a vadásztársaságot. Beteszi a kocsiba az elütött állatot, elviszi.  Reggel a vérnyomokat látjuk ugyan,  a helyszínen maradt szőrből tudjuk meg, milyen állat esett  áldozatául a gyorshajtónak.

Az elgázolt vadak számát nehéz felmérni,  a törzsállomány nagyságának  évi egyszeri számlálását követően  a  vadállomány nagyságát  a szaporulat, az  elhullás, a jogszerű  kilövések,   a vadászatok befolyásolják. Az is előfordul, hogy illetéktelenek a bekerített kertekben  tesznek kárt az állatokban, elviszik a hullott agancsot, húsáért  a szarvasbikát, s nem számít, hogy az agancsa kifejletlen. Az orvvadászokkal szembeni hatékony fellépésnek egyelőre nincs meg a szükséges  büntetőjogi háttere.  A vadászok jogi  védelme  érdekében pedig a vadászati törvény változását ígéri a Vadászati Védegylet elnöke, amihez véleményt kért, a hivatásos vadászokat védő passzusok beépítése érdekében.

Forrás: Fmh