villanypásztor a medvék ellenEurópai uniós projekt keretében szereltetnek fel villanypásztorokat legelők, méhészetek köré a környezetvédelmi ügynökség munkatársai azért, hogy megmutassák a gazdáknak: ezzel a nem túl nagy beruházással hatékonyan lehet védekezni a medvék ellen.

Öt helyre szereltek fel Hargita megyében villanypásztort annak az uniós projektnek a keretében, amelyet három megye, közöttük a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökség bonyolít le, és amelynek célja, hogy megelőzzék az összetűzéseket az emberek, illetve a ragadozók között, továbbá hogy megvédjék az emberek javait a medvéktől.

Both József, a környezetvédelmi ügynökség munkatársa azt mondja, azt szeretnék elérni, hogy a gazdák megbizonyosodjanak: a villanypásztorok hatékony megoldást nyújtanak a medvék okozta problémákra, és hogy megvédjék haszonállataikat, beruháznának ilyen elektromos berendezésekbe. Állítása szerint létezik olyan villanypásztor, amely napelemről működik, létezik olyan, amelyet akkumulátorhoz, vagy olyan, amelyet az elektromos hálózathoz kell csatlakoztatni. Az utóbbira még van valamennyi pénz a projekt keretében, így azok a gazdák, akik ezt igényelnék, jelentkezhetnek a környezetvédelmi ügynökségen.

A beruházás egyébként nem mondható túl nagynak, Both József információi szerint 500-tól 1500 lejig terjedő áron kaphatók a kereskedelemben forgalmazott villanypásztorok, hatékonyságukat pedig igazolja az, hogy azokon a helyeken, ahol felszerelték, a medvék azóta nem okoztak károkat. „Jó példa a dánfalvi, ott egy, az erdőhöz közeli legelőt véd a villanypásztor, és amióta működik, a medve nem járt be” – mondja Both József.

Hargita megyében egyébként egyre több helyen és egyre gyakrabban bukkannak fel a medvék, egyre közelebb merészkedve a településekhez. A tusványosi táborban például egy, a tábor közepén lévő fa törzsére ki is tűzték a feliratot, miszerint medve jár a környéken. A ragadozó egyébként állandóan beszédtéma volt főleg a Magyarországról érkezettek körében, akiknek egy része amiatt sopánkodott, hogy nem sikerült látnia a ragadozót, másik részük pedig fellelkesülve mesélte, hogy hol, mikor és milyen közelről látta a táborban felbukkanó vadat.

Kevésbé lelkesen, sokkal inkább aggódva mesélték az ott lakók, hogy a Csíkszeredához tartozó Zsögödfürdő egyik utcájában is rendszeresen sétál a mackó. A szintén Csíkszeredához tartozó Csobotfalván is mondják, hogy immár Somlyón is feltűnt az eddig ott soha nem látott medve, és gyimesiek is a ragadozó napirenden történő felbukkanásáról beszélnek – nemrég egy tehenet ölt meg a medve az egyik középloki legelőn. A Szent Anna-tónál kirándulók számára már turistalátványosságnak is számítanak a rendszeresen emberközelbe merészkedő medvék.

Both József azt mondja, nemrég Tusnádfürdőről három medvét szállíttattak a vranceai hegyekbe, amelyek a műholdas nyomkövető által küldött adatok szerint azóta is ott vannak. A medvejelenség viszont már igen nagy méretet öltött a megyében, a szakember állítja, már túlnőtte a környezetvédelmi ügynökség lehetőségeit, ezért komoly összefogást sürget mind a megye vezetői, mind a központi hatóság, vadászati igazgatóság között.

Hargita megyében a hivatalos adatok szerint jelen pillanatban 850 és 1050 közöttire tehető a medvék száma.

Forrás: Erdély.ma