mezőőrA természetvédelmi őrök szép és felelősségteljes szakmát űznek - Hét természetvédelmi őr teljesít szolgálatot a megyében, ők saját világnapjukon, július 31-én is járják a védett területeket.
Helyzetük azonban bizonytalan, miután tavaly év végén egy száztagú erdőkommandó bevetését tervezték.

"A természetvédelmi őrök élete nem csak játék és mese! Hallottál már a gonoszról, a csúf orvvadászról?" - így is kezdődhetne az a történet, amely - akár csak a Hupikék Törpikéké - nagyrészt szintén az erdőkben zajlik, ám a csodás természeti élményeken túl veszélyes jelenetekben sem szenved hiányt. A természetvédelmi őrök világnapján, július 31-én rájuk irányul a figyelem. Kevesen tudják róluk: amellett, hogy kormánytisztviselők, intézkedésre és fegyverviselésre jogosult hatósági személyek is - ez áll igazolványukban, s ennek megfelelően járnak el, ha a védett területeken illetéktelenek járnak-kelnek.
- Ilyenek a cross motorosok, a quadosok, fatolvajok  és az orvvadászok is, bár utóbbiakkal mostanában nem akadt dolgunk. De jobb is, ugyanis veszélyes emberek az ilyenek, akik nem félnek az őrre irányítani fegyverüket, ha sarokba szorítják őket - árulta el Kovács Zoltán, a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrkerület vezetője.
Szép, felelősségteljes, természetközeli szakma ez, amelyről a legtöbb természetvédelmi vagy környezetvédelmi mérnök, esetleg állattenyésztési agrármérnök  csak álmodozik. Az egész országban ugyanis jó, ha 260-an vannak, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságán 38, Fejér megyében pedig összesen 7 főt foglalkoztatnak természetvédelmi őrként. Kovács Zoltán is polgári szolgálatosként került először a nemzeti parkhoz...
- Majd később, amikor megüresedett egy hely, megkerestek. Nagy öröm volt ez számomra, hiszen nem volt más elképzelésem arról, mit csinálhatnék  - meséli az állattenyésztési agrármérnökként végzett  fiatalember, akinél, saját bevallása szerint, a madárgyűrűzési táborokban kezdődött minden, középiskolás korában. - Onnantól mélyült el a természet iránti érdeklődésem.
Milyen lehet egy átlagos napja egy természetvédelmi őrnek? - kérdezem, hisz ez épp annyira más, elszigetelt  világ lehet, mint a többi fegyveres testületé, mégis sokkal kellemesebb. Nem tévedtem.
- Szezonfüggő, mi a dolgunk. Tavasszal például kezdődik az állományfelmérés. GPS segítségével járjuk a területet, és ponttérképezéses módszerrel gyűjtjük össze az adatokat a madarakról, növényekről. Így például összeírjuk, hol mekkora pókbangó állomány terem... Télen pedig, amikor kopaszok a fák, könnyebb megtalálni a nagyobb ragadozómadár fészkeket, ilyenkor tehát ezeket vesszük állományba. Ezzel együtt pedig megtörténik ugye a terület őrzése, átfésülése is, ami szintén a feladatunk - mondja a mohazöld egyenruhát viselő férfi, aki, ha kell, kisgólyát ment, ha kell, megállítja és feljelenti a természetvédelmi területen rodeózó motorosokat. Ez utóbbit általában a rendőrség segítségével teszi, nem könnyű ugyanis megállítani, jobb belátásra bírni az erdőt végigszántó száguldozókat.

Fejér megyében heten teljesítenek szolgálatot, mindannyiuk felel egy-egy területért, s mindannyian találkoztak már kellemetlen esettel, amikor köztisztviselőhöz méltóan kellett mégis viselniük a megpróbáltatásokat.
- Számomra a legkellemetlenebb élmény, amikor az emberek arroganciájával kell szembesülnöm. Akit szabálysértésen kapok, és megkérem, fejezze be a tevékenységét,  legtöbbször  meg is teszi. Vannak viszont fenyegetőzők, akik nem viselik jól, ha feltárják illegális ténykedéseiket - így Zoltán, aki munkája legszebb esetét is elmondja nekünk: - A kezdetekkor történt, hogy egy fészekben ültem két 80 centiméter magas, még röpképtelen rétisassal, akiket meggyűrűztünk. Semmihez sem hasonlítható élmény volt - próbálja elmagyarázni az elmagyarázhatatlant, amit meg kell tapasztalni ahhoz, hogy az ember megértse. A természet megnyílik az előtt, aki éberen figyel, s megérteti az emberrel azt, amit a panelrengetegben élő társadalom aligha vesz komolyan: minden mindennel összefügg, egymástól függünk. A rétisas az embertől, áldozat a ragadozótól, kisebb a nagyobbtól, ember a természettől  és néha fordítva is, amiből ritkán sül ki jó... Ha mégis, az a természet rendjének is jót tesz, ahogy ez történt a picike rétisas fiókák esetében is, akiket egyszer Zoltán viszontlátott, ahogy a magasban kémlelték a területüket. 

  De visszatérve a földre, a természetvédelmi őrök létjogosultsága is bizonytalannak tűnik mostanában: tavaly év végén ugyanis azt nyilatkozta Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkára, hogy létrehozna egy olyan, rendészeti képzést kapó, fegyveres, hatósági emberekből álló "ranger" szolgálatot, amelynek tagjai képesek lesznek megvédeni az ország  természeti értékeit, s meg tudják akadályozni a természetkárosító bűncselekményeket. Százfős testületben gondolkodott, amely, ha létrejönne, tíz-tíz ranger kerülne minden nemzeti parkba. Ám arról, hogy a jelenlegi állomány mellett vagy helyett működne-e az erdőkommandó, nem esett szó, azóta sem.

 Ranger, mezőőr, vadász
- A következő hatósági személyekkel találkozhat a kiránduló az erdőben a természetvédelmi őrön kívül: az önkormányzat által foglalkoztatott mezőőrrel, halászati víztereket felügyelő halőrrel, hivatásos vadászokkal, területi erdészekkel, rendőrséggel.
- Erdő- és természetvédelmi mérnök az egyik legjobb végzettség, ha valaki természetvédelmi őr akar lenni. Feladatuk a természetvédelemhez, vízgazdálkodáshoz és talajvédelemhez köthető, amelyeket figyelembe kell venniük például erdősítéskor, telepítéskor, fakitermeléskor, vadgazdálkodáskor. A környezetvédelmi mérnök inkább az ipari technológiák területén ügyel a fenntarthatóságra.
- A természetvédelmi őr angol megfelelője a ranger kifejezés, ezért is hívta őket fegyveres ranger-eknek az államtitkár.
- Az őrök nem csak a védett területeken intézkedhetnek, hanem a teljes közigazgatási területen, ha úgy érzékelik, hogy a természet védelme veszélyben lehet.
- Fejér megyében minden védett terület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságának fennhatósága alá tartoztik. Feladatuk többek közt ezeknek a területeknek a kezelése, fenntartása, üzemeltetése, őrzése, valamint kutatása.

Július 31-e a természetvédelmi őrök világnapja
Világszervezetük, a Nemzetközi Természetvédelmi Őri Szövetség (International Ranger Federation), amely 19 éve, ezen a napon jött létre, s amelyhez a magyar őrszolgálat 2006-ban csatlakozott. Egy évre rá pedig már Magyarországon is megünnepelték ezt a napot, s teszik ezt azóta minden esztendőben.
Fejér megyében hét természetvédelmi őr dolgozik, a Duna-Ipoly Nemzeti Park szolgálatában: Csihar László a teljes Vértes-mezőföldi tájegységet vezeti, Staudinger István a Kelet-Bakony, Nyugat-Vértes őre, Klébert Antal a Kelet-Vértesben,  Kiss Péter a Dinnyési Fertő és a Velencei-tó, Nagy Imre a Dél-Mezőföld, Bíró Tamás és Kovács Zoltán pedig a Közép-Mezőföld természetének védelmét látja el.
Országos szinten egy természetvédelmi őrre átlag 352 négyzetkilométernyi működési terület, azon belül pedig 3200 hektár országos jelentőségű védett természeti terület és 4500 hektár Natura 2000 terület és 140 régészeti lelőhely jut.

Forrás: FMH