vadászjegyA vadászati tevékenység ismereteiről ezentúl egységes, állami vizsgarend szerint kell számot adni, hasonlóan a gépjárművezetői jogosítvány megszerzéséhez.
Azzal, hogy a gyakorlati ismereteket és a fegyverkezelés szabályait szigorúan számon kérik, csökkenthető a szabálysértések és a vadászati balesetek száma is.
A rendelkezés értelmében 2011. július 28-tól az állami vadászvizsga letétele alól nem mentesít semmilyen vadgazdálkodási szakirányú végzettség megszerzése. Ebből következően a közép és felsőfokú vadgazdálkodási szakirányú végzettségnek minősülő képesítéssel rendelkezőknek is teljesíteniük kell az állami vadászvizsgát a vadászjegy kiváltásához.
A közép- vagy felsőfokú vadgazdálkodási szakirányú végzettséggel rendelkezők számára abban az esetben is kötelező a vadászjegy-váltáshoz állami vadászvizsgát tenni, ha július 28. előtt szerezték meg a szakirányú végzettségüket, de nem váltották ki határnap előtt a vadászjegyet. Állami vadászvizsgát tenni az Országos Magyar Vadászkamara megyei szerveinél lehet.
Ennek megfelelően a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Karán diplomát szerzett erdőmérnökök és vadgazda mérnökök is kötelezettek a vadászvizsgára.

Forrás: ForestPress