madárgyűrűzésA tavalyi nyár után csakis felfelé vezethetett az út. Javában tart a madárgyűrűző szezon, melynek eredményei alapján a szakemberek jó közepesnek látják az idei termést.
A tavalyinál mindenképp jobb a helyzet, de ez nem nagy szó, mert onnan csakis felfelé vezethetett az út.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fenékpusztai gyűrűzőbázisán hetek óta tart a szezon: amikor csak engedi az időjárás, nyitva van a nádasba kihúzott madárfogó háló, és szerencsére az eredményre sem kell olyan vigasztalanul sokat várni, mint tavaly.
- Az idei napi rekordunk 260 befogott madár, s már ma is hetven felett vagyunk - újságolta tegnap az MME zalai titkára, Darázsi Zsolt. - Igazi kuriózumokról most nem tudok beszámolni, külföldi gyűrűs madarat például egyáltalán nem láttunk, de megnyugtató, hogy a tavalyi tragikus nyár után úgy tűnik, valamennyire helyreáll a világ rendje. Az idei száraz heteket sokkal jobban tűrték a madarak, mint a tavalyi csapadékos hideget.
Madarászkézben egy kékbegy. A ritka nádi madár lábára gyűrű került, adatait pedig feljegyezték.
Ugyanakkor például fecskefronton továbbra sincs javulás, az állomány ezen a nyáron sem indult növekedésnek.
- Épp a napokban néztem körül a keszthelyi vasútállomáson, ahol a legszebb időkben több száz fészekben költöttek ezek a madarak - mesélte Darázsi. - Öt lakott fészket láttam. De otthon, nyugodt falusi környezetben, Pókaszepetken sem jobb a helyzet: a faj egyedei által korábban nagyon kedvelt iskolai ereszek alatt alig lézeng pár madár, miközben az általunk felrakott műfészkekbe egyáltalán nem költöztek be.

A Magyarországon ugyancsak nagyon fontos madárként számon tartott gólyákra is jobb nyár köszöntött, mint egy éve: a madarászok által idén is elvégzett zalai számlálás adatai a lakott és fiókás fészkek, valamint az utódok száma vonatkozásában is előrelépést mutatnak. A jól ismert veszélyeket azonban most sem sikerül elhárítani.
- A fiatal madarak már kirepültek, ez jó jel, a költözésig hátra lévő időben lesz idejük felkészülni a nagy útra - említette a zalai titkár. - Az elektromos hálózat azonban most is szedi körükben az áldozatait: öt-hat madárról tudunk, amely elpusztult emiatt, egy megnyomorodott, féllábú fiókáról pedig itt, Fenéken gondoskodunk.
További információk:
A gólyaállomány növekedése nem országos jelenség: az MME honlapja szerint Tolna megyében még sosem volt olyan kevés lakott fészek, mint idén. Varga Andor
Az egyesület idén az igen elterjedt széncinegét választotta az év madarának. Mert e faj pozitív példája igazolja, hogy mindenki tehet korunk talán legnagyobb kihívásai, az élőhelyrombolás, és a fajok eltűnése ellen
A madarászok augusztus 13-14-én balatoni hattyú road show-t szerveznek, melynek keretében testközelből lesz megfigyelhető a nemritkán 3 méteres szárnyfesztávolságú madarak gyűrűzése. A keszthelyi hajóállomásnál előbbi napon 16.30-kor, utóbbin pedig 9 órakor kezdődik a program

Forrás: Zalai Hírlap