madárállomány felmérésKézi távcsövek, teleszkópok és GPS készülékek beszerzésével vett új lendületet a magyar-román határ menti megyékben indított madárállomány-felmérés.
A mintegy 8 millió forint értékben vásárolt eszközök 2011 szeptemberétől szolgálják a madárállományok monitorozását. Az önkéntes madármegfigyelők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), az Erdélyi Kárpát Egyesület Szatmárnémeti (EKE) és a Román Madártani Egyesület (SOR) koordinálásával végzik munkájukat. Az eszközök beszerzését a Magyarország - Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 keretében az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatta.

A projekt kiemelt célja, hogy az önkéntes felmérők bevonásával hosszú távon nyomon követhessék az érintett megyék természeti állapotának változásait. A GPS-ek, valamint az optikailag és mechanikailag egyaránt kiemelkedő teljesítményű távcsövek, teleszkópok megkönnyítik az adatgyűjtést - közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület hétfőn az MTI-vel.

Forrás: MTI