vadászatA vadászat sok mindent jelenthet az embereknek, de egy dolog közös vadászban és nem vadászban egyaránt: részesei lehetnek vadászbalesetnek.
A vadászok legtöbbje arra törekszik, hogy szabadideje eltöltése vagy munkája során elkerülje a vadászbaleseteket.

A vadgazdálkodó köteles a vadászainak évente legalább egy alkalommal balesetvédelmi oktatást tartani. E kötelezettség teljesítésének elősegítésére nemrégiben rendezte meg a vadászati hatóság és a vadászkamara a baleset-megelőzésről és -védelemről szóló hagyományos értekezletet és továbbképzést a vadászatra jogosultak és a hivatásos vadászok számára.

Kovács István, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati és halászati osztályvezetője köszöntőjében elmondta: a baleset-megelőzés mindenki közös érdeke, ezért fontos évről-évre átismételni, megbeszélni az ezzel kapcsolatos ismeretanyagot. Az értekezleten Magyar Dezső, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vadászati főfelügyelője tartott előadást a balesetvédelemről és megelőzésről a vadászatban. Szólt az egyéni és a társas vadászatokon betartandó előírásokról, amelyeknek zömét, az etikai szabályok kivételével, a vad védelméről, a vadgazdálkodásról és a vadászatról szóló 1996. évi LV. Törvény és annak végrehajtási rendelete, a 79/2004. (V.4.) FVM rendelet tartalmazza. Külön kiemelte az egyes vadászati formák baleseti veszélyforrásait.

A vadászat legveszélyesebb mozzanata a lövés leadása, mivel a kilőtt lövedék az útjából már el nem téríthető, le nem fékezhető és vissza nem fordítható. Ezért a vadászokhoz szóló legfontosabb intelem - amely egyben törvényi előírás is - a következő: lövést leadni csak arra a vadra szabad, amelyet minden kétséget kizáróan felismert a vadász, s a lövéssel mások életét, testi épségét és a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. Vélt vadra, mozgásra, hangra lőni tilos!
A vadászat résztvevőin kívül más is tartózkodik a vadászterületen (munkás, turista, gombaszedő stb.). Biztonságukra a vadászokon kívül saját maguknak is oda kell figyelniük. Ha valaki a vadászterület látogatását tiltó tájékoztató táblával vagy őrrel találkozik, akkor a látott vagy kapott utasítást be kell tartania, nem szabad azt indokolatlan korlátozásnak venni, hiszen a tiltás az arra haladók és a vadászat biztonságát hivatott szolgálni.

Sajnos a leggondosabb előkészületek esetén is történhet vadászbaleset. Ennek oka legtöbbször az egyéni mulasztás, hiba. Ilyen esetre is fel kell készülnie a vadásznak és a vadászatvezetőnek egyaránt. Az első és legfontosabb lépés: a baleset sérültjét azonnali elsősegélyben kell részesíteni, s haladéktalanul gondoskodni kell az orvosi ellátásról, valamint a vadászat azonnali leállításáról. Vadászfegyverrel okozott baleset esetén azonnal értesíteni kell a rendőrséget, kiérkezésükig a helyszínt biztosítani kell. Előfordulhat, hogy egyedül éri baleset a vadászt úgy, hogy még telefonálni sem tud. Ebben az esetben nagy szerepe van az egyéni beíró könyvnek, ugyanis a bajba jutott vadászt ott fogják keresni először, ahová beiratkozott vadászni.

Forrás: Heves Megyei Kormányhivatal