gyulaj trófea fesztiválÖtödik alkalommal rendezték meg 2011. szeptember 16-18. között, Tamásiban a Trófea fesztivált.
A korábbi, nagy sikerű rendezvények után idén több újdonsággal is szolgált látogatóinak a - Tamási Város Önkormányzata és a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. együttműködése alapján, - a Tamási Művelődési Központ által szervezett programsorozat.

Az idén első alkalommal három napossá vált a rendezvény, megannyi új, színes és érdeklődésre méltán számottartó programot sikerült egybegyűjteniük a rendezőknek.
A péntek délután a kultúra jegyében telt. Méltó kezdése volt az ünnepségnek a Tamási Galériában, a „Festőecsettel a gyulaji erdőben” című tárlat bemutatása és a nagyközönség számára való átadása. A kiállítást Mészöly Katalin operaénekes nyitotta meg, melyet Gőbölös Péter vezérigazgató köszöntője folytatott. A Gyulaj Zrt. hasonlóan több más állami erdészeti részvénytársasághoz, egy évtizede szinte minden évben otthont ad egy-egy festőművészeti alkotótábornak valamely vadászházában. Az erdeinkben készített remekművekből mutathatunk be egy igazán nívós gyűjteményt a közönségnek, melynek fő szervezője Kiss Éva gazdasági vezérigazgató helyettes volt. A kiállítás október 9-ig fogadja az érdeklődőket, minden érdeklődőt szeretettel várunk.

A Galéria után a Könnyű László Városi Könyvtár olvasóterme várta az érdeklődőket, ahol Deák István erdőmérnök, a Gyulaj Zrt. nyugalmazott igazgatójának közreműködésével került sor az ismert erdőmérnök vadászíró, Szabolcs József egykori kollégánk, „Megfigyeltem” című posztumusz kötetének bemutatójára.
Szombaton teljesen más jellegű programok várták a városlakókat és a messze földről érkezőket egyaránt. Felsorolni is nehéz, hogy mennyi színes és érdekes látnivaló, érdeklődésre számot tartó újdonság várta a kedves látogatókat, kicsiket és nagyokat egyaránt. A nap központi témája itt is a természet és a környezet megismerése, illetve a benne való minél teljesebb elmélyülés volt, ezt számos módon ki is lehetett próbálni. Egyik fő attrakciónak mindenképpen a gasztronómia iránt érdeklődők figyelmét leginkább felkeltő „Vadételek országos főzőversenye” ígérkezett. Az ország távoli szegleteiből (pl. Salgótarján, Keszthely, stb.) is érkeztek magukat megméretni a főzőmesterek, és számtalan formában készítették el a különféle vadhúsokból ételeiket. A szakértő zsűrinek – Kováts János Venesz díjas mesterszakács, Horgos István mesterszakács, Dombai Gyula a Szekszárdi Főzőklub elnöke, Zsoldos Lajos vendéglátási ágazatvezető (Gyulaj Zrt.), Faluvégi Sándor civil zsűritag - ezzel alaposan feladva a leckét. A sokféle készülő ételtől már azok készítése során sem kellett az érdeklődőknek távol maradniuk, a szakácsok szívesen osztották meg praktikáikat, tapasztalataikat, ezzel is népszerűsítve a rendkívül egészséges vadhús fogyasztását.

Mindeközben folyamatosan és több helyszínen zajlottak az érdekesebbnél érdekesebb programok, bemutatók. A Gyulaj Zrt. „Mesél a gyulaji erdő” címmel természetbúvár állomást állított fel, ahol a kicsiknek erdei termésekből, falevelekből és fából-fakéregből nagy sikerű, állandóan teltházas kézműves foglalkozást tartottak a Lengyel-annafürdői Erdei Iskolánk munkatársai, emellett az aktív mozgásra vágyók több alkalommal is vezetett erdei túrán vehettek részt a gyulaji erdőben, a miklósvári parkerdőben és a vadasparkban. A vadászat iránt érdeklődők sem maradtak látnivaló híján. Trófeákat szemlélhettek meg, vadászati témájú és a dámvad életét bemutató filmeket tekinthettek meg, vagy akár vadgazdálkodásba vágó témájú eszmecserét folytathattak a jelen lévő szakemberekkel. De ki lehetett próbálni a középkori íjászatot, a modern lézeres céllövészetet, különféle preparátumokat lehetett közelről szemügyre venni.

A fiatal korosztály környezettudatos neveléséből nem maradhat ki a testnevelés sem, ezért az erdei séták mellett sor került futó- és kerékpárversenyek lebonyolítására is. A színpadon is színes műsorok gondoskodtak a szórakoztatásról. Vadászkürtösök nyitották a programot, bemutatva egy teljes középkori főúri nagyvadászat repertoárját, de a későbbiekben volt hastáncbemutató, vérpezsdítő latinzene-koncert és fellépett Tamási Város Koncert Fúvószenekara is, méltán nagy sikert aratva.
A záró vasárnapi programok az egészséges életmód és táplálkozás jegyében teltek. Életviteli és bio élelmiszer előadásokkal, bio ételek elkészítésének bemutatójával került népszerűsítésre az öntudatos egészséges életmód, mint az egészségmegőrzés egyik legfontosabb záloga.

Mint szervezők, bízunk benne, hogy ez a három nap minden látogató számára nyújtott valami érdekeset, valami feledhetetlent. Bízunk abban is, hogy a hagyomány nem szakad meg és a jövő évben még több érdeklődő számára mutathatjuk be a természet csodáit és mindennapjait az akkor már hatodik alkalommal megrendezendő Tamási Trófea Fesztiválon.

Forrás: ForestPress